НОВИНИ

Румен Радев: Единението е всенародно усилие в името на високи цели

По традиция в Деня на народните будители, на тържествена церемония беше издигнат националният флаг пред сградата на президентската институция.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:36, 01.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Държавният глава прие почетния строй на националната гвардейска част, а след церемонията се срещна с хора на науката, образованието, културата и изкуството.

За да си будител, интелектуалният авторитет не стига, необходима е добавена стойност от доблест, кураж и посветеност, посочи в изказването си президентът. По повод призива му наскоро за национално единение, Румен Радев добави, че това не е апел за запълване на обществените разломи с примирение и безличие, а апел за борба, за демокрация, за справедливост, за просветеност, за свобода на словото.

Румен Радев - президент на Република България: Единението е всенародно усилие в името на високи цели. И будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България!

Някои будят с талант, други с примера си и като един от съвременните будители, държавният глава посочи Орлин Чеченовски. Той успя да увлече стотици хора да носят на гръб строителни материали на 2756 метра височина, за да изградят животоспасяващ заслон в стръмната и трудно достъпна седловина Кончето в Пирин.

Орлин Чеченовски - председател на организацията "Планини и хора" към Асоциация на планинските водачи: И ако поне един човешки живот бъде спасен оттук нататък, ние ще считаме, че нашата мисия е изпълнена.

Обновеният заслон беше открит в края на септември. Той може да приюти 13 души, а най-близката хижа е на четири часа и половина път.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ е носител на годишната награда на Националния борд по туризъм
БНТ е носител на годишната награда на Националния борд по туризъм
Амстердам обмисля преместване на червените фенери
Амстердам обмисля преместване на "червените фенери"