Президентът Румен Радев обяви, че е готов да подкрепи създаването на нов политически проект. Убеден е, че в страната ни ще има предсрочни парламентарни избори. Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха свършеното през втората година от встъпването си в длъжност. Румен Радев обяви, че създава Съвет за стратегическо развитие, който ще предложи алтернатива на сегашното икономическо развитие. Вицепрезидентът Йотова посочи, че голяма част от нейната дейност и на екипа ѝ е била посветена на изработването на съвместни политики с българите зад граница.

България се намира в критичен момент от своето развитие според президента Румен Радев, защото по думите му, демокрацията губи позиции.

Румен Радев - президент на Република България: Това бе година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания.

Според президента, България затъва в институционална безпътица и призова за спазване на закона. Категоричен е, че трябва да се пречупи корупцията, да се отстоява свободата на словото, да се върне усещането на гражданите за сигурност и справедливост.

Румен Радев - президент на Република България: Дали бих подкрепил нов политически проект - да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България.

Държавният глава настоява за радикална промяна на политическата среда и на стила на управление.

Румен Радев - президент на Република България: Въпросът вече не е дали, а кога по отношение на предсрочните избори. Но, за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори.

Румен Радев: Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието

Румен Радев: Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието

Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Това заяви президентът Румен Радев при отчет...

© снимки: БТА

Президентът Румен Радев обяви, че създава Съвет за стратегическо развитие от интелектуалци и експерти, който да предложи алтернатива на сегашното икономическо развитие.

Румен Радев - президент на Република България: Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната.

Румен Радев нарече бутафорен конкурса за нов изтребител.Смята, че е злепоставил България като надежден партньор, защото е погазил предварително разписани и възприети в съвременния свят норми.

Румен Радев - президент на Република България: Модернизацията на въоръжените сили засили убеждението,че България губи суверенитет и не е в състояние сама да взема стратегически решения. Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и Еврозоната?

Дали президентската институция има нужда от повече правомощия, Румен Радев подчерта, че това зависи от развитието на политическите процеси в страната. И предупреди, че ако следващият парламент излъчи компромисна коалиция в името на властта.

Румен Радев - президент на Република България: Това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система.

Относно обвинението срещу Елена Йончева за пране на пари от КТБ, Радев каза, че сред обществото расте убеждението, че това е политическо преследване.

Като безспорен свой приоритет вицепрезидентът Илияна Йотова посочи запазването на българския език сред нашите сънародници зад граница. Призова на всички нива да се положат усиля за това, както и българския език да се признава за матуритетен. настоява мрежата от съботно-неделни български училища да се разшири.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Предлагаме създаването на Национален фонд, който да подпомага тези училища, защото дълбоко сме убедени, че тази мрежа трябва да се разширява и няма как да достигнат ресурсите от националния бюджет.

Вицепрезидентът смята, че е нужен изцяло нов закон за българите в чужбина.

Илияна Йотова: Време е за нова политика към българите в чужбина

Илияна Йотова: Време е за нова политика към българите в чужбина

Голяма част от моята дейност и екипа беше посветена на изработването на съвместни политики с българите зад граница. Това заяви вицепрезидентът Илияна...