За драконовски мерки срещу футболното хулиганство призова президентът Румен Радев, който коментира скандала с мача България-Англия и последвалата оставка на шефа на Българския футболен съюз. Според президента, състоянието на българския футбол е огледало на управлението на държавата. Спортният министър Красен Кралев заяви, че президентът за пореден път е проявил своята некомпетентност относно жизнено важни теми от обществения ни живот, а вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че не трябва да се вкарва политика в спорта.

Оставката на Борислав Михайлов заради случилото се на мача България-Англия, според президента Румен Радев, е бягство от отговорност на управляващите.

Румен Радев, президента на Република България: Със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха, защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете, нито една федерация, включително БФС, няма охранителни и разследващи функции, не може да изземе ролята на органите на реда и на държавата.

Инцидентът от мача с Англия не е единичен случай, припомни Радев.

Румен Радев, президента на Република България: Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни управлението на държавата, такова и управлението на българския футбол.

Спортният министър Красен Кралев написа във "Фейсбук", че президентът проявява некомпетентност в жизнено важни сфери от обществения живот и пита - трябва ли изказването му да се разбира като подкрепа за расистки прояви?

И още: защитава ли президентът извършителите на престъпления в спорта и корупционните практики при съдиите във футбола? Като "заяждане" определи думите на президента и вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: А като беше правителството на Сергей Станишев, футболът ни по-хубав ли беше? А като беше на Орешарски, по-хубав ли беше? Почнем ли да вкарваме в спорта политика и почнем да се драпаме на тая основа, не е добре.

Според президента, заинтересувани кръгове трябва да спрат да използват футболните агитки.

Румен Радев, президента на Република България: Но е необходимо държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство и докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви ще продължават.

Расистките актове на българските феновете, които получиха широк негативен отзвук в световните медии, не трябва да водят до генерализации към България, призова държавният глава Румен Радев.

Румен Радев, президента на Република България: А иначе е крайно неприятно България, която спаси 50 000 евреи, която не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта в най-ужасното за Европа време, България да бъде олицетворявана с расизъм.