НОВИНИ

Румен Радев към българите в Полша: Вие сте живият мост между два братски народа

Благодаря, че продължавате на полска земя да отстоявате своята българска идентичност, дух и култура и да ги споделяте с братския полски народ. Вие сте живият мост между нашите два народа и лицето на България в Полша. С тези думи се обърна президентът Румен Радев към представители на българската общност в Република Полша по време на неговото първо посещение в страната в качеството му на държавен глава, съобщи прессекретариатът на президента.

румен радев българите полша вие сте живият мост два братски народа
bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 06.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

На срещата на президента с българската общност в Полша присъстваха министри, представители на изпълнителната власт в лицето на министерствата на външните работи и отбраната на полската страна, на законодателната, местната и регионална власти и почетните консули на Република България в Република Полша.

"Връзките между България и Полша са в подем във всички сфери. И по отношение на двустранния стокообмен и инвестициите, и в сферата на икономическите проекти. Но най-важното, което свързва нашите два народа, са дълбоките исторически, духовни и културни връзки", заяви още Румен Радев в сградата на българското посолство във Варшава.

Президентът запозна българите в Полша с целите на своето посещение и открои свързаността между двете държави в областите на инфраструктурата и икономиката като сфери, в които може да бъде постигнато още повече. "Съвместното изграждане на инфраструктура и подобряването на дигиталната свързаност ще направят връзката между двата наши народа още по-лесна, по-бърза и по-удобна. Те ще генерират много по-голяма сигурност и просперитет за региона и за нашите две държави", заяви президентът.

"Предстои през следващата година България и Полша да честват 100-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения. Повод за гордост е, че България и Полша днес като съюзници в НАТО и партньори в Европейския съюз могат да служат за пример за отлични отношения между две модерни европейски държави", заяви посланикът на България в Полша Емил Ялнъзов.

След като разговаря със сънародниците ни, държавният глава Румен Радев посети изложба, посветена на Апостола Васил Левски, в Българския културен институт във Варшава.

Българският президентът е на работно посещение в Република Полша за участие в срещата на най-високо равнище на инициативата "Три морета", която обединява дванадесет държави от региона на Централна и Източна Европа, и в Глобалния форум, организиран от Атлантическия съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов даде подкрепа на законопроектите, внесени в НС от Мая Манолова
Бойко Борисов даде подкрепа на законопроектите, внесени в НС от Мая Манолова
Белгийската прокуратура се опасява от нов голям терористичен удар
Белгийската прокуратура се опасява от нов голям терористичен удар