По времето на първото европейско председателство на България се случиха критични за ЕС събития. Самото време беше критично. Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос досегашната му архитектура, а според някои европейски политици, дори неговото съществуване. Това заяви президентът Румен Радев на изказването си в рамките на провеждащата се в София конференция „Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка“.

© БТА

Президентът Радев благодари на всички, които са участвали в организацията на председателството.

Румен Радев, президент на Република България: Нашата администрация реши проблемите и беше на висотата на отговорностите. Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават. Състоянието на съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки.

Целта на форума е в рамките на отворен дебат да потърси отговори на редица въпроси, свързани с успехите на страната ни по време на европредседателството – както от гледна точка на политическите оценки, така и през призмата на експертния професионален анализ.

© БТА