Държавният глава Румен Радев е в Словакия, за участие в срещата на високо равнище на президентите от 9 държави от Централна и Източна Европа. На форума в Кощице присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ще бъде обсъдена сигурността на Стария континент и съседните райони. Във фокуса на вниманието им са също възможностите за противодействие на хибридните заплахи.

Румен Радев, президент на България: Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. В хода на подготовката на срещата установих, че определени текстове в предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес. И направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията.
Сега се надявам правителството да материализира визитата на руския премиер Медведев, а не да ставаме заложник на чужди интереси. За съжаление, неформалната инициатива Б9 се отдалечи от замисъла си и създава рискове за интересите на деветте държави членки, отивайки отвъд приетия от всичките 29 съюзници подход. Считам, че алиансът има достатъчно механизми за изработване на единна политика. Докато този регионален формат изостря реториката в НАТО, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от алианса.