За 12-ти път президентът Румен Радев наложи вето на приет от парламента закон - този път той не е съгласен с текстове от приетите промени в Наказателния кодекс. Държавният глава подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма и организираната престъпност, но не е съгласен с подхода на законодателя.

Президентът Радев не приема разпоредбите,които дават възможност до 48 часа да се забави уведомяването на близките при задържане на определено лице. Още по тревожни за него са текстовете, според които задържани непълнолетни ще са в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

Напомня, че Конституцията повелява родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага. Според държавния глава без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило.

Президентът наложи вето върху разпоредби от промените в Наказателния кодекс​

Президентът наложи вето върху разпоредби от промените в Наказателния кодекс​

Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния...

Цветан Цветанов обясни, че текстовете следват европейска директива, приета след атентатите в Париж.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Тази мярка ще заработи само и единствено по изключение,когато касае такъв обхват на престъпления, които са свързани с организираната престъпност и с тероризма.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ, с ветото президентът Радев търси конфронтация с управляващите.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Това е неговият стил, за да може действително да има дебат и да се търси поредната може би конфронтация или заблуждение,което се поднася в публичното пространство.

От левицата виждат основание в мотивите на ветото. Напомниха, че по време на обсъждането са оспорвали същите текстове.

Крум Зарков - зам.-председател на ПГ на "БСП за България": И нека управляващите, които останаха глухи за всички предупреждения, включително експертната общност, да не се оправдават с европейски директиви. Директивата, която е основа на този текст, ясно определя при кои престъпления, тежки престъпления като тероризъм и престъпни групи може да бъде използвано такова изключение. В българския закон, това нещо го няма.

Върнатите текстове ще бъдат обсъдени в пленарната зала отново вероятно в началото на следващата година.

Реакции в НС на президентското вето

Реакции в НС на президентското вето

От ГЕРБ казаха, че промените в Наказателния кодекс са приети, следвайки европейска директива след атентатите в Париж. От БСП пък заявиха, че ще подкре...