"Не съм снемал доверието си от Иво Христов.Той има право да избере къде ще бъде по-полезен" - така президентът Румен Радев коментира решението на началника на кабинета си да се кандидатира за изборите за Европейски парламент. Христов беше номиниран на избираемото 4-то място в листата на БСП.

След като вчера на четвъртото място в листата на БСП беше поставен началникът на кабинета на президента, днес държавният глава каза, че уважава решението му да се кандидатира за евродепутат. Той заяви, че според него в бъдещия Европейски парламент трябва да влязат повече свободомислещи и компетентни хора.

Румен Радев - президент на България: Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на господин Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъда най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на една все по- динамична Европа.
- Той поиска ли Вашето съгласие, за да бъде номиниран?
Румен Радев: Разбира се, че го поиска и мога да кажа, че Президенството не е феодална институция. Всеки е свободен, както ви казах да прави своя избор.
БСП утвърди евролистата си, Сергей Станишев е на пето място

БСП утвърди евролистата си, Сергей Станишев е на пето място

БСП утвърди листата си за евровота. Заседанието на Националния съвет на БСП продължи близо 11 часа.

По темата с напрежението в Габрово, Румен Радев заяви, че гневът на хората там е разбираем, тъй като поколения наред са израснали с чувството за безнаказаност. Затова според държавния глава са необходими два подхода - първият е безкомпромисно прилагане на законите, а вторият да се води сериозна борба с социалните първопричини за тази престъпност.