На страната ни е нужен нов, единен, независим орган за борба с корупцията, който да е еманципиран от изпълнителната власт, независимо как ще бъде структуриран. Това заяви във Варна президентът Румен Радев по повод предложението парламентът да избира ръкаводоството на бъдещата нова антикорупционна структура.

Румен Радев, президент на България: Има така широко разпространени слухове, че едва ли не има някаква договорка между мен и премиера и че този закон вече е приключен като предложение и той ще бъде приет. Имаме консенсус само за едно, че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект в този вид е един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Както винаги съм твърдял, нужен е нов, единен независим орган, който да затвори цикъла информация - сигнал-разследване-обвинение. Така ще се борим с корупцията, според мен.

Президентът беше във Варна по повод честванията на 138-та годишнина от създаването на българския военноморски флот. След като прие почетния строй той пожела на вонните моряци да не забравят важната и отговорна мисия, с която са натоварени, да носят достойно службата и да пазят нашия статут и самочувствие като морска държава.

© БТА