НОВИНИ

Румен Радев: Няма политическа воля за реална и ефективна борба с корупцията

Според президента Румен Радев дебатите около антикорупционния закон и отхвърленото от Правната комисия вето показват, че няма политическа воля за реална и ефективна борба с корупцията. Държавният глава направи този коментар след като участва в церемония по връчването на Международните награда на херцога на Единбург.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:05, 10.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Президентът не е изненадан от решението за отхвърляне на ветото. Убеден е, че този закон няма да доведе до по-ефективна борба с корупцията.

Румен Радев - президент на Република България: Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите.

Относно Истанбулската конвенция, която предизвика много противоречиви коментари, президентът настоява да има широк публичен дебат преди тя да бъде ратифицирана.И даде конкретен пример.

Румен Радев - президент на Република България: Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото.

Румен Радев напомни, че и сега има закони, които защитават правата на жените и децата при домашно насилие, но според него те не се прилагат успешно.

Румен Радев - президент на Република България: Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда, тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели.

За планираните утре протести, които съвпадат с официалното откриване на българското европредседателство, държавният глава каза, че ги приема като нещо нормално в демократична страна. Напомни, че всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в установените от закона форми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция затяга санкциите за шофьори-нарушители
Франция затяга санкциите за шофьори-нарушители
Туризма в граничните райони на България и Македония обсъждаха в Благоевград
Туризма в граничните райони на България и Македония обсъждаха в Благоевград