Иван Гешев най-вероятно ще встъпи в длъжност като главен прокурор на 18 декември. Днес Висшият съдебен съвет прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор, който вчера беше избран от Парламента за председател на антикорупционната комисия. Решението на ВСС вече е изпратено на президента. Държавният глава трябва да издаде Указ за освобождаването на Сотир Цацаров.

Оттук нататък президентът трябва да издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от поста главен прокурор, но този указ трябва да бъде обнародван от Държавен вестник. Едва тогава Сотир Цацаров ще бъде освободен от поста и така ще стане вторият главен прокурор, който приключва мандата си малко по-рано, т.е. до края на мандата на Цацаров остават точно 29 дни. Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев коментира, че очаква смяната на Цацаров с Гешев да се осъществи следващата сряда. Магдалинчев не вижда причини държавният глава да бави указа.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Нещата вече са пределно ясни, имаме Указ на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Имаме решение на Народното събрание за г-н Цацаров. Безпредметно е вече нещата да се точат и влачат, нито за едната институция, нито за другата е от полза. Иван Гешев го познавам от изслушванията тук и две срещи, които съм имал с него в чисто служебен порядък. Мисля, че той ще се справи много добре като главен прокурор. По отношение на г-н Цацаров нямам никакви колебания и съмнения.

Държавният глава потвърди, че е получил предложението на ВСС за освобождаването на Сотир Цацаров от поста главен прокурор. Не отговори обаче точно на въпроса кога ще подпише указа.