НОВИНИ

​Румен Радев посрещна президентите на Австрия и Румъния в Русе

Президентът Румен Радев посрещна в Русе колегите си от Румъния и Австрия - Клаус Йоханис и Александър ван дер Белен. По време на срещата им, която е на тема „Бъдещето на обединена Европа", тримата президенти ще дискутират основни теми от европейския дневен ред, които са и сред българските приоритети на председателството на Съвета на Европейския съюз.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Димитрова
11:23, 04.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Държавният глава Румен Радев посрещна колегите си Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис в двореца Батенберг, където са залите на Историческия музей. След общата снимка, тримата президенти се отправиха към зала „Княз Александър Първи" за неформална среща, която продължава и в момента.

Визитата на тримата президенти в Русе е израз на политическата воля на България, Австрия и Румъния, които последователно поемат председателството на Съвета на ЕС, да се гарантира приемственост по ключови позиции. А те са свързани с европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортната свързаност в региона.

;

Русе е избран неслучайно за домакин на срещата, тъй като една от основните теми, която ще дискутират президентите, е развитието на Дунавския регион, който значително може да повиши икономическия растеж в ЕС. За целта обаче отново трябва да бъде възродена Дунавската стратегия.

По-късно в Русенския университет Румен Радев, Клаус Йоханис и Александър ван дер Белен ще участват в конференция на тема „Устойчиво развитие на Дунавския регион". Пред евродепутати, преподаватели и студенти те ще представят своите виждания за свързаността между страните, през които реката минава. Държавният глава Румен Радев ще разговаря и с кметове от Дунавския регион. Официалните изявления на тримата президенти се очакват следобед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов се срещна с македонския военен министър Радмила Шекеринска
Красимир Каракачанов се срещна с македонския военен министър Радмила Шекеринска
Тази година няма да бъде присъдена Нобелова награда за литература
Тази година няма да бъде присъдена Нобелова награда за литература