НОВИНИ

​Румен Радев: Правителството няма собствена позиция по въпроса за Венецуела

България не трябва да се намесва в спора за Венецуела, но най-страшното е, че българското правителство няма собствена позиция по въпроса. Това каза президентът Румен Радев след края на конференцията на началника на БА ген. Андрей Боцев.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:49, 07.02.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
​румен радев правителството собствена позиция въпроса венецуела

Що се отнася до комуникацията, основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам, подчерта президентът. Той поясни, че е изпратил аргументираната си позиция още предния ден преди извънредното заседание на Съвета по сигурността към МС.

„За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси“, заяви президентът.

„Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип“, подчерта Радев.

Според него, в случая с Венецуела намесата рискува да ескалира напрежението, включително в международен план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Берлинале - истински истории
ДРУГИТЕ новини: Берлинале - истински истории
1​000 лева глоба за нападателката на медицинския фелдшер в Горна Оряховица
1​000 лева глоба за нападателката на медицинския фелдшер в Горна Оряховица