България не трябва да се намесва в спора за Венецуела, но най-страшното е, че българското правителство няма собствена позиция по въпроса. Това каза президентът Румен Радев след края на конференцията на началника на БА ген. Андрей Боцев.

© БГНЕС

Що се отнася до комуникацията, основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам, подчерта президентът. Той поясни, че е изпратил аргументираната си позиция още предния ден преди извънредното заседание на Съвета по сигурността към МС.

„За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси“, заяви президентът.

„Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип“, подчерта Радев.

Според него, в случая с Венецуела намесата рискува да ескалира напрежението, включително в международен план.

Президентът Радев разпространи позиция за ситуацията във Венецуела

Президентът Радев разпространи позиция за ситуацията във Венецуела

В своя позиция президентът Румен Радев посочва, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция за Венецуела.