НОВИНИ

Румен Радев пред БНТ: Намесата на Турция в нашите избори е абсолютно недопустима

Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима. Това заяви в специално интервю за предаването "Панорама" президентът Румен Радев. На въпрос, меси ли се Турция в българския изборен процес, президентът Радев отговори, че Турция е наш съсед, приятел и партньор и ние държим да поддържаме едни силни добросъседски отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 17.03.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Румен Радев - президент на Република България: "България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела."

Запитан дали всичко в България в момента зависи от него, държавният глава отговори, че президентът има строго ограничени правомощия по Конституция, но в период на служебно правителство, естествено отговорността пада върху него. По думите на Радев, само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президента, бягайки от своята собствена отговорност.

Всички министри от служебния кабинет са мои назначения, каза президентът и уточни: "В техния избор съм се ръководил от високи критерий - за професионализъм, почтеност, независимост. Много от тях имат научни степени. Единици от тях имат партийно минало. При техният избор аз съм се допитвал до приятели, до колеги, до моя екип. С партии категорично не съм работил. Това беше моята основна цел - този кабинет да бъде независим партийно."

По отношение на оценката на президента за кабинета, той заяви, че обществената подкрепа и общественото доверие доказват, че правителството се справя добре. По думите му, бяха пресечени редица схеми, ощетяващи държавата; бяха показани редица обществени поръчки с порочни практики. Като пример Румен Радев посочи Министерството на енергетиката, което е събрало 120 милиона лева от просрочени вземани, от концесионни такси. Наваксахме и подготовката за председателството на ЕС, допълни президентът. Според него, за месец и половина свършеното от правителството не е малко.

Във връзка с уволненията от служебния кабинет, Радев каза, че никой не е абониран за властта и допълни:

Румен Радев - президент на Република България: "Бяха изнесени данни за порочни обществени поръчки, има подадени сигнали в прокуратурата и е нормално в такава ситуация да има сменени хора. Категорично съм държал да няма смени на политически принцип. Главният секретар на МВР беше освободен заради въздействие от служители на МВР и то областни директори по политически причини."

Тази седмица ЕС поднови санкциите срещу определени личности в Русия - на въпрос трябваше ли България да спре това и да наложи вето, Румен Радев каза, че санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена. "Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Запитан кой български проблем може да реши президентът Радев, той отговори:

Румен Радев - президент на Република България: "Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество Тук е ролята на президента да обединява тези усилия."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единият от убийците на таксиметровия шофьор остава в ареста
Единият от убийците на таксиметровия шофьор остава в ареста
Новата противоракетна система на Израел свали сирийска ракета
Новата противоракетна система на Израел свали сирийска ракета