Коментири след избора на нов изтребител за българската армия.Президентът Румен Радев заяви, че предложението на специалната комисия - България да избере американския изтребител F-16, е "триумф на лобизма". Това стана в предаването "Годината " на Дарик радио.

Президентът обяснява, че не защитава един или друг самолет, отбелязва, че е летял и на трите типа от офертите и ги оценява като прекрасни, но коментира, че за разлика от други, той е настоявал процесът на избор да бъде прозрачен, открит и обективен...

Държавният глава дава пример с коментари на Цветан Цветанов от Вашингтон и после на премиера Бойко Борисов в полза на конкретен самолет, при това преди работата на комисията да е приключила.

Румен Радев припомня, че не случайно в навечерието на празника на ВВС е призовал премиера, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата.

Румен Радев, президент на Република България: „Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет - за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процеса да бъде прозрачен, открит и обективен. Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик и то от Вашингтон - Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят.


Докладът за избор на нов изтребител за ВВС препоръчва преговори със САЩ за F-16

Докладът за избор на нов изтребител за ВВС препоръчва преговори със САЩ за F-16

Работната група за избор на нови изтребители на армията предлага да купим нови F-16 от САЩ. Проекторешението е внесено днес в Министерския съвет. Ще т...