В речта си за Деня на храбростта и Българската армия президентът Румен Радев призова политиците да се опират повече на военната експертиза, за да могат да извършват съвсем нормално най-висшия приоритет на армията да защитават хората, особено в днешно време пред заплахите, пред които сме изправени.

Румен Радев, президент на Република България: Благодаря ви, че въпреки предизвикателствата на времето продължавате да отстоявате каузата България с висок професионализъм.

В словото си президентът Румен Радев посочи, че изминалата година е била повратна в отношението към въоръжените ни сили заради приетите проекти за модернизация и превъоръжаване на армията. Той изтъкна, че е при следването на тези ангажименти е нужна висока военна експертиза и прозрачност при избора на нова техника.

Румен Радев, президент на Република България: Разбира се, крайното решение при този избор винаги е политическо. Но нека не забравяме, че военното дело и технологиите станаха изключително сложни и затова призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато взимат важни решения. Защото, уважаеми дами и господа, не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони.

Президентът благодари на всички военнослужещи, че въпреки предизвикателствата на времето, продължават да отстояват каузата България с висок професионализъм, и пожела: "Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница".