НОВИНИ

​Румен Радев: Първата стъпка в борбата с невежеството е правописът

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. Това каза държавният глава Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. По думите на президента първата стъпка в борбата с невежеството е правописът.

bnt avatar logo
от БТА
13:11, 24.05.2018
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
​румен радев първата стъпка борбата невежеството правописът

Правописът е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни, посочи Румен Радев. "Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свобода, първо трябва да владеем словото", каза държавният глава.

Третата стъпка в борбата срещу невежеството е знанието, смята президентът. Всеки трупа знание според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението, защото всеки знае нещо, което другите не знаят, отбеляза Радев. По думите му най-важната стъпка е свободата на духа.

"Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден, със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска", каза президентът. "По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис - нашият език. Тази реч "омайна и сладка", на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме", каза той.

По думите му днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината, попита той. "Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата", отбеляза държавният глава. В тази вечна битка на светлината с тъмата Румен Радев пожела на всички българи да бъдат сеятели на правдата, грамотни, свободни и достойни. Поклон пред святото дело на българския учител, успех по пътя към знанието на вас, скъпи ученици, каза още държавният глава.

Всеки 24 май ние празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще, отбеляза в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че 27 години преди Освобождението на България възрожденците започват да празнуват великото дело на Светите братя Кирил и Методий и от училищен празник той се е превърнал във всеобщ народен Великден.

Според Фандъкова най-истинската кауза, която може да обедини общата енергия и стремеж на всички българи, е образованието. Дори тежките спорове кой автор да отпадне от учебниците са доказателство за това, смята тя.

"Зад всички допълнителни финансови средства за заплати, курсове за квалификация, за модерни класни стаи, зад всички нови учебни програми и съдържание стои една голяма цел - да възродим учителската професия като мисия. Да върнем онзи заряд, който българските учители винаги са имали, на лидери, които водят, които показват посоки, които откриват хоризонти пред нашите деца и пред нас като нация", отбеляза тя.

Към учениците тя се обърна с думите: "Смартфоните не са по-умни от вас, нито могат повече от вас. Не им давайте да управляват живота ви. Модерният ви актуален хейт не ви прави нито знаещи, нито истински критични. Думите, които имат силата да променят, са в общуването, което създава общност на съзидание, на споделяне и на градеж".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: ​Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство
Корнелия Нинова: ​Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство
Тържествата за 24 май в Москва
Тържествата за 24 май в Москва