Считано от днес официално снемам доверие от правителството. Това каза президентът Румен Радев в официалното си обръщение към народа.

Румен Радев: Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

"От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани", каза президентът Радев. Той обясни, че не го прави като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за страната ни.

Румен Радев: Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива, липсата на воля за реформи и за борба с корупцията.

В подкрепа на думите си той отбеляза липсата на вода в Перник, за която по думите му кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Държавният глава зави, че парламентът "тихомълком" прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основания българите са очаквали ясни разяснения. По негово мнение законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България, призова още президентът.

Пълен текст на изявлението на президента Румен Радев можете да намерите в прикачения файл.

Обръщение на президента Румен Радев към народа

Обръщение на президента Румен Радев към народа

Президентът Румен Радев направи обръщение към народа от Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Обръщението беше излъчено на живо по БНТ1 и на news.bnt.bg.