НОВИНИ

Румен Радев се е срещнал с ръководството на Института за пътна безопасност

"Животът и съдбата на всеки човек са най-ценните неща и все по-тревожна става статистиката за жертвите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия". Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес на "Дондуков" 2 с ръководството и представители на Института за пътна безопасност, съобщиха от прессекретариата на президента.

румен радев срещнал ръководството института пътна безопасност
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 27.06.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Предприемането на решителни мерки и промяна в системата за пътна безопасност в страната за опазване на живота на участниците в пътното движение, стриктното прилагане на законодателството, изучаване в училищата на правилата по пътна безопасност, са били сред основните теми, поставени от представителите на Института по време на срещата. Държавният глава е изразил съпричастност към тази общественозначима кауза и е оценил високо последователната гражданска позиция по тези важни въпроси.

Според президента Радев проблемите, поставени на срещата, са актуални и много болезнени за обществото, и за тяхното разрешаване и промяна на тревожните статистики за жертвите при пътнотранспортни произшествия е необходимо обединяване на усилията на всички институции. "Диалогът и сътрудничество са задължителни за преодоляването на проблемите на пътя, а за да има реален напредък, особено важно е участието и на гражданското общество в този дебат, е посочил президентът.

Председателят на управителния съвет Руслан Вуцов е откроил като основна цел на Института намирането на конкретни решения за подобряване на системата за пътна безопасност, като за целта се планира международен форум с участието на представители на институции и чуждестранни експерти. Експертът по безопасността на движението по пътищата Богдан Милчев е призовал за качествено нов модел на управление на системата за пътна безопасност, както и за единен минимален стандарт за управление на риска. "Необходим е единен орган, който да отговаря само за пътната безопасност", е заявила Диана Русинова от Института и е добавила, че както отговорните институции, така и гражданите трябва да бъдат ангажирани за преустановяване на "войната по пътищата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът Лайфлайн се очаква да пристигне в Малта тази вечер
Корабът "Лайфлайн" се очаква да пристигне в Малта тази вечер
МС отпусна 2.5 млн. лв. по механизма за бежанците между ЕК и Турция
МС отпусна 2.5 млн. лв. по механизма за бежанците между ЕК и Турция