НОВИНИ

Румен Радев се срещна с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович

Хърватският президент е на официално посещение у нас. След Срещата българският държавен глава коментира, че България успя да върне фокуса на ЕС върху страните от Западните Балкани. Китарович пък посочи, че Хърватия подкрепя членството в ЕС и НАТО на всички съседни държави при изпълнение на необходимите критерии.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:32, 04.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Президентът Радев определи отношенията между София и Загреб като пример за добро партньорство и укрепване на стабилността и просперитета на региона.

Румен Радев - президент на Република България: Това,което винаги съм подчертавал пред европейските лидери е,че ако ние не предоставим европейска перспектива на Западните Балкани, рано или късно те ще предоставят балканска перспектива на Европа. И тук мога да ви кажа, че срещаме пълно разбиране.

Хърватия подкрепя приоритетът на българското председателство за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Този приоритет ще бъде продължен и и по време на хърватското председателство през 2020 година.

Двамата президенти са обсъдили възможността за подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност. Насърчават и идеята за откриването на директна авиолиния между София и Загреб.

;

А относно напрежението между ЕС и Русия двамата са единодушни, че трябва да се търси диалог и баланс в отношенията.

Румен Радев - президент на Република България: България е лоялен член на съюзите, в които членува - ЕС и НАТО. Но това са съюзи,които се основават на много ясни ценности. Една от тези ценности е прозрачността и за да предприемем следващи стъпки, ние трябва наистина да получим ясни и безспорни доказателства.
Колинда Грабар-Китарович - президент на Република Хърватия: Много пъти съм казвала, че ако към някого се отнасяте като към неприятел, той скоро ще стане такъв. Трябва да опитаме да върнем диалога между ЕС и Русия и да нормализираме отношенията, спазвайки всички изисквания на международното право.

България отдава изключително важно значение на задълбочаването на регионалното сътрудничество за укрепването на стабилността на страните от Западните Балкани, посочи пред госта премиерът Бойко Борисов .

С председателя на Народното събрание Китарович обсъди парламентарното сътрудничество между двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Големият Васил Михайлов на 80 години
Големият Васил Михайлов на 80 години
Нощният градски транспорт в София тръгва на Великден
Нощният градски транспорт в София тръгва на Великден