НОВИНИ

За визите и реформите Румен Радев разговоря с българската общност в Чикаго

В края на първата си официална визитата като държавен глава в Съединените щати президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Чикаго заедно с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Ходът на реформите и борбата с корупцията у нас, американските визи и отношенията на България с Русия и Щатите бяха само част от темите, които българите в Чикаго повдигнаха пред Радев и Захариева. Специалните ни пратеници в Чикаго Ирина Цонева и операторът Илия Иванов разказват.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
06:44, 25.09.2017 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Чикаго е българската столица на Америка, от която са тръгнали първите наши училища, църкви и обществени организации зад Океана. Общността ни тук наброява по неофициални данни близо 400 000 души.

На всички тях президентът Румен Радев каза, че са лицето на България пред света и посочи, че успехите им тук в сферата на финансите и бизнеса при това в толкова конкурентна среда, го карат да се гордее че е българин. Призова ги там, където работят, да канят инвеститори у нас.

На сънародниците ни президентът заяви, че на този етап няма да ги агитира да се върнат в България, защото това е лично решение, но обеща, за да не бъде загубено поколението на техните деца за страната ни да работи чувството им за справедливост и върховенство на закона в България да бъде върнато.

Румен Радев - президент на Република България: Проблемът на корупцията у нас е, че четем Достоевски само като престъпление без наказание, от моя страна отстъпление по темата корупция няма да има.

В отговор на един от многобройните въпроси на българите в Чикаго кога ще отпаднат визите ни за Америка, Румен Радев обясни, че непрекъснато поставя този въпрос на всички нива в американската администрация, а отговорът е, че трябва да имаме 3 процента ниво, а сега е 15-16 процента.

Румен Радев - президент на Република България: Разбира се нас това изобщо не ни удовлетворява, защото ние се вадим стратегически партньори в НАТО и ако тава е така, не трябва да говорим за проценти, а да си имаме истинско доверие.

Българите в Чикаго се вълнуваха много и кога ще бъде облекчена процедурата за осиновяване на деца у нас. Вицепремиерът Екатерина Захариев обясни, че вече има промени в законите у нас и ако родител не си потърси 9 месеца детето то ще се включва в списъците за осиновяване.

Ще задам неудобен въпрос, защото обещахте да отговорите и на такива, каза един от сънародниците ни и попита какво общо има президентът Румен Радев с един бивш подполковник от КГБ та да го кани у нас догодина за 3 март. Отговорът на държавния глава беше, че го интересува не подполковника, а президента на Руската федерация.

Румен Радев - президент на Република България: И мисля, че България не може и не трябва да си създава врагове. Мисията на българския президент е не да търси врагове, а сътрудничество.

Радев добави, че България трябва да преследва своите прагматични и икономически интереси и както канцлера Меркел, така и президентът Макрон, така и останалите европейски лидери често комуникират и посещават с Путин, затова и България не трябвало да стои изолирана от тези процеси. Припомни също, че както писмено така и устно преди няколко дни в ООН е поканил и американският президент Тръмп в България.

Българската делегация посети днес и православната ни църква в Чикаго и поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва нов ремонт на тунел Витиня
Започва нов ремонт на тунел "Витиня"
Започва нов кръг преговори за Брекзит
Започва нов кръг преговори за Брекзит