НОВИНИ

Румен Радев и кралят на Йордания обсъдиха задълбочаване на политическия диалог

Българският президент и съпругата му бяха посрещнати на тържествена церемония в Аман от краля на Йордания Абдула Втори и кралица Рания. Държавните глави на България и Йордания ще работят за създаването на съвместни предприятия в отбранителната индустрия и информационните технологии. Репортаж на специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:30, 16.12.2018
Чете се за: 00:13 мин.
По света

Задълбочаване на политическия диалог, търговско-икономическото сътрудничество, взаимни проекти в отбраната и сигурността, информационните технологии, в образованието и туризма.

Това са акценти от разговора между президента Румен Радев и краля на Йордания Абдула Втори. Това е третата им среща. За първи път се виждат през 2001 г., когато като началник-щаб Румен Радев посреща Абдула Втори в авиобаза "Граф Игнатиево".

В разговора днес са коментирали също ситуация в Близкия изток и проблемите с бежанците. От последната сирийска криза Йордания е приела над милион и 300 хиляди бежанци.

Румен Радев, президент на България: Йордания трябва да бъде подкрепяна от България и страните от ЕС, защото това е една бариера за нелегална емиграция.
;

Общо е желанието за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Румен Радев, президент на България: Специално с краля на Йордания имаме амбицията да направим нещо повече за коопериране на военната индустрия в двете държави, за обмен на технологии, за създаване на съвместни предприятия.

Кралят на Йордания е готов да сподели законодателните мерки, които страната му предприема за противодействие на радикализацията.

Румен Радев, президент на България: Това нещо не може да отречем, че го има в България. Ние имаме външно религиозно влияние и трябва да бъдем изключително внимателни.

Абдула II бин-ал-Хусейн, крал на Йордания: Основно общо предизвикателство остава международният тероризъм. Уникалното при България и Йордания е, че сме толерантни общества и това донякъде пречи на крайната радикализация.

Президентът Радев е впечатлен от Центъра за подготовка на специалните сили на Йордания, който посети. Обяви, че е поставил задача на нашите специални сили да разработят подобен център.

Кралят на Йордания и българският президент ще работят за скорошно отваряне на посолство на Йордания у нас. Очаква се в скоро време крал Абдула Втори да върне визитата.

По-рано президентът Радев откри българо-йордански бизнес форум, който се провежда в Аманската търговска камара, участват представители от 30 български фирми.

Подписани бяха и конкретни документи за сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осма жертва от началото на протестите на жълтите жилетки във Франция
Осма жертва от началото на протестите на "жълтите жилетки" във Франция
Джип тегли автобус на столичния градски транспорт
Джип тегли автобус на столичния градски транспорт