Днес е кулминацията на националните тържества, посветени на годишнината от Шипченската епопея. Те завършиха тази вечер с тържествена митинг-заря проверка, която оглави президентът Румен Радев. Върховният главнокомандавщ на българската армия отбеляза в словото си, че героите, на които дължим свободата си, не са родени от мит или легенда, а техният подвиг е реален, подвиг на няколко хиляди доблестни мъже. Свободата, достойнството и единението са задължение на всяко поколение, посочи още президентът Румен Радев.

Габрово

Шипка със своите урви, орди и викове "Ура" е нашата национална епопея. Нейните герои са от плът и кръв, а подвигът на опълченците е моралното основание на свободата, каза в словото си държавният глава. По думите му Шипка е капитал на историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещават на нас, потомците.

Според президента свободата, суверенитетът и достойнството са задължение на всяко поколение. Ако не го осъзнаваме, посочи той, ако допускаме да пилеем този исторически капитал, това винаги е в наш ущърб.

На тържествената вечерна проверка в Габрово с военни почести беше почетена паметта на хилядите знайни и незнайни воини, паднали за свободата на България по време на епичните августовски боеве на връх Шипка.

Поклон пред опълченците - 140 години след Шипченската епопея

Поклон пред опълченците - 140 години след Шипченската епопея

Днес България отдава почит на героите от Шипченската епопея. В епичната битка преди 140 години - падат 500 български опълченци и 3 хиляди руски военни...

Стотици почетоха паметта на загиналите при боевете на връх Шипка

Стотици почетоха паметта на загиналите при боевете на връх Шипка

Стотици деца, младежи и възрастни изкачиха днес пеша, с велосипедни колони и с автомобили подходите към историческия връх Шипка, за да почетат паметта...