НОВИНИ

Румен Радев: Ценим високо приноса на Тунис за стабилизиране на Северна Африка

България цени високо приноса на Тунизийската република за стабилизиране на региона на Северна Африка. Това е заявил президентът Румен Радев по време на днешната среща с министъра на външните работи на Тунис Хмайес Жинауи. Тунис е важен партньор на Европейския съюз в борбата с тероризма и миграцията, затова страната ни ще работи за задълбочаване на сътрудничеството в тази посока, е допълнил Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

румен радев ценим високо приноса тунис стабилизиране северна африка
bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 05.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Радев е отбелязал, че през следващите години Европейския съюз трябва да засили подкрепата си за Северна Африка чрез ефективни програми в социалната сфера, образованието, здравеопазването. "Задълбочаването на сътрудничеството на страните от региона ни с ЕС е инвестиция в стабилността", е заявил от своя страна министър Жинауи. Той е посочил, че Тунис се стреми към още по-тясна интеграция с европейската икономика и разчита на подкрепата на традиционни приятели и партньори като България.

И президентът Радев, и министър Жинауи са отбелязали потенциала за задълбочаване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Тунис. През миналата година има увеличение на стокообмена между страните ни, който е достигнал близо 124 млн. долара, но има възможности за разширяване на търговските и икономически контакти. Принос в тази насока ще има свикването в близко бъдеще на Смесената комисия за икономическо сътрудничество, както и организирането на бизнес форум, са допълнили още президентът Радев и министър Жинауи.

Българският държавен глава е подчертал възможностите за засилване на обмена в областта на туризма, образованието, науката. Хемайес Джхинауи е благодарил за приноса на България и на българските специалисти за изграждането на високоуважавани в Тунис кадри в сферата на инженерните науки и медицината и е призовал за възстановяване на доброто сътрудничество от близкото минало в тези сфери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бившият македонски премиер Никола Груевски отива в затвора за две години
​Бившият македонски премиер Никола Груевски отива в затвора за две години
Все още не е започнал ремонт на пострадалото от пожар читалище в село Гложене
Все още не е започнал ремонт на пострадалото от пожар читалище в село Гложене