НОВИНИ

Задочен спор между президента и премиера

Отново задочен спор между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Поводът - вчерашно интервю на министър-председателя. Президентът Радев категорично отрече думите на премиера, че напрежението между институциите се провокира от началника на неговия кабинет. Заяви, че обвързването на хора от неговия екип с името на Делян Пеевски, възприема като груба манипулация. И на свой ред попита Борисов - има ли бизнесинтереси с депутата Делян Пеевски.

Вера Александрова
от Вера Александрова
22:04, 15.02.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Според държавния глава различията, които провокират напрежение са - пренебрежителното, по думите му, отношение към националния суверенитет, скалъпената парламентарната комисия за изтребителите и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и съсипията във въоръжените сили, идеите за безкрайни концесии, бетонирането на корупцията, мизерните пенсии и заплати, липсата на инвестиции. Заяви, че обвързването на хора от неговия екип с името на Делян Пеевски, възприема като груба манипулация.

Румен Радев, президент на Р България: Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа, безрезервна от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски з-н за КТБ. И ако някои наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнесинтереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?

Президентът поздрави премиера Борисов за прогреса в неговото виждане за Истанбулската конвенция и му даде съвет.

Румен Радев, президент на Р България: Както аз приемам съвети от премиера Борисов и се вслушвам в тях, аз също мога да му дам съвет. Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България. А да прочете конвенцията на английски или френски, защото това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Тогава стават ясни много неща. А българският народ не отхвърли тази конвенция, защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган.
;

Румен Радев очаква на срещата през март във Варна между представители на ЕС и Турция, премиерът да постави и важните за страната ни въпроси.

Румен Радев, президент на Р България: Но е много важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. А България, и аз това го очаквам от премиера, да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които отдавна чакаме отговор - за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите, български мюсюлмани, за компенсациите на тракийските бежанци.

Държавният глава потвърди, че с премиера имат коректен и принципен диалог за бъдещия началник на НСО и за посланически назначения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов определи думите на Радев като „вероломно нападение срещу правителството“
Борисов определи думите на Радев като „вероломно нападение срещу правителството“
Кой е стрелецът от Флорида и какви мерки ще се вземат занапред?
Кой е стрелецът от Флорида и какви мерки ще се вземат занапред?