НОВИНИ

Румен Радев: Надявам се новия кабинет да бъде на националната цел и единение

Още веднъж искам да благодаря на всички хора, които бяха ангажирани с тези избори, защото те свършиха чудесна работа. За мен изборите протекоха нормално, давам им висока оценка, българите имаха възможност да изразят свободно своя глас. Това каза в Пловдив президентът Румен Радев, където откри Шестия европейски форум за социално предприемачество.

bnt avatar logo
от БТА
13:27, 30.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

По повод на консултациите за съставяне на ново правителство държавният глава каза, че преди това трябва да се свика Народното събрание и уточни, че това ще стане в законоустановения срок, който по Конституция е до един месец след изборите. Според моите виждания това може да стане и по-рано, добави Радев.

Според него, най-вероятно ще се отиде на някакъв тип коалиция, което по думите му означава компромис. В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси и нека те спокойно обмислят, какво означават те, каква е тяхната цена и най-важното е в никакъв случай да не взривят бъдещето време, коментира държавният глава.

Радев отказа до коментира каква коалиция ще бъде най-добрият вариант с уточнението, че не иска да влияе. Той припомни, че по Конституция президентът прави консултации с партиите, но не формира коалициите, което е ангажимент на самите тях. "Нека намерят най-доброто решение за България. Очакват ни наистина доста предизвикателства", добави Румен Радев. На въпрос какъв кабинет очаква Радев отговори: "Надявам се да бъде кабинет на националната цел и националното единение."

Запитан как ще коментира искането на Лютви Местан за касиране на изборите, президентът каза: "Аз мисля, че мераците на Лютви Местан ще срещнат преди това оценката на българските институции." За казуса "Копривщица" държавният глава отбеляза, че не е нормално няколко общинари, с каквато и да е цел, да определят бъдещето на Копривщица. Копривщица принадлежи на България и това е наше културно-историческо наследство, добави Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Чарлз получи весло и цървули в Румъния (СНИМКИ)
Принц Чарлз получи весло и цървули в Румъния (СНИМКИ)
Поле от лалета създадоха двама холандци в Италия (ГАЛЕРИЯ)
Поле от лалета създадоха двама холандци в Италия (ГАЛЕРИЯ)