НОВИНИ

Румъния отбелязва националния си празник с военен парад и протести

Румъния отбелязва националния си празник днес с голям военен парад, но и с протести, съобщават букурещките всекидневници. Вестник "Адевърул" пише, че военният парад ще започне в 11.00 часа на Площада на Триумфалната арка, където се очаква да присъстват президентът Клаус Йоханис, премиерът Михай Тудосе, министърът на отбраната Михай Фифор и други официални представители.

bnt avatar logo
от БТА
09:38, 01.12.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

В парада ще участват общо 3500 военни и специалисти с над 350 технически средства, 50 от които летателни апарати. Ще бъдат включени и новопристигналите самолети Ф-16, които Румъния купи неотдавна от Португалия. В парада ще участват и над 300 чуждестранни военни от България, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Гърция, Италия, Молдова, Полша, Португалия, Словакия, САЩ, Турция и Украйна, посочва изданието.

Изданията съобщават, че за днес в социалните мрежи са обявени и редица протести. Първата демонстрация под наслов "Искаме си страната обратно" е обявена в 9.00 часа на Площада на Триумфалната арка, а също там, но в 10.00 часа ще се състои и протест под мотото "Без корумпирани политици на военния парад". Организаторите на двете събития призовават румънците да почетат героите и знамето на Румъния, но и да покажат, че "не искат да бъдат ръководени от крадци". В. "Адевърул" отбелязва, че протести днес ще има и на Площада на победата в Букурещ, както и в град Алба Юлия, където на 1 декември 1918 г. е подписана декларацията за присъединяването на Трансилвания към Румъния.

В. "Гъндул" съобщава, че премиерът Михай Тудосе е заявил, че не одобрява решението на кмета на Букурещ Габриела Фиря да организира коледен базар на Площада на победата в Букурещ. Решението беше възприето като начин да бъдат забранени антиправителствените протести на Площада на победата, където се намира сградата на румънското правителство.

Изданията пишат също, че Тудосе се дистанцира от позицията на двамата лидери на управляващата коалиция и председатели на двете камари на парламента Калин Попеску Таричану и Ливиу Драгня в отговор на критично изявление на Държавния департамент на САЩ във връзка с правосъдната реформа в Румъния. Тудосе заяви, че не е чел писмото на Драгня и Таричану, но изтъкна, че "Съединените щати са и трябва да останат основния съюзник на Румъния, не само във военен план, но и в икономически".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп запали светлините на коледното дърво пред Белия дом (СНИМКИ)
Тръмп запали светлините на коледното дърво пред Белия дом (СНИМКИ)
Един случай на заразен със СПИН в Благоевградска област тази година
Един случай на заразен със СПИН в Благоевградска област тази година