НОВИНИ

Румъния отговори на обвиненията на Салвини, че изпраща "роби" в Италия

Румъния отговори на италианския вицепремиер Матео Салвини и заяви, че не може гражданите на една страна да се свързват с престъпно явление. Вчера Матео Салвини обвини Румъния и България, че изпращат "роби" в Западна Европа.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
23:02, 09.08.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

"Ще се опитам да предприема ограничителни мерки и по отношение на транспорта. През последните месеци са иззети 300 транспортни средства с български регистрационни номера, но без застраховки. Също така има внос на роби от европейски страни - Румъния и България". Това са думите на Матео Салвини, които предизвикаха реакцията на румънското Външно министерство.

В изявление, разпостранено в медиите, се казва, че е неприемливо всякакво асоцииране между гражданите на една страна и едно престъпно явление.

Ситуацията с гражданите, които извършват престъпления, трябва да се разглежда без стереотипи и в никакъв случай на етническа основа или без спазване на принципа за недискриминация. "Законът трябва да се прилага еднакво и строго, независимо от гражданството или етноса", подчертава министерството.

;

В съобщението се изтъква, че като страна член на ЕС Румъния проявява загриженост и предприема действия за борба с нелегалната миграция и трафика на хора, независимо под каква форма се проявяват.

Два пътни инцидента в Южна Италия, при които загинаха 16 мигранти, предизвикаха политически дебати във връзка с експлоатацията на чуждестранните работници в страната.

Матео Салвини поиска твърди мерки за ограничаване на имиграцията, трафика на хора и формите на робство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът Сигет - музика, танци, изкуство и... още нещо
Фестивалът "Сигет" - музика, танци, изкуство и... още нещо
Расте броят на жертвите при атаката в Йемен, повечето загинали са деца
Расте броят на жертвите при атаката в Йемен, повечето загинали са деца