НОВИНИ

Румъния подготвя закон за ваксинации в борба с епидемиите

Румъния ще приеме закон за ваксините в опит да спре епидемията от морбили, която причини смъртта на 32-а души. Данните на министерството на здравеопазването показват, че броят на ваксинираните в Румъния спада непрекъснато, а нивата на смъртност от морбили са в пъти по-високи от средните за Европейския съзюз.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:20, 27.07.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Повече от 8 200 случая на морбили сред деца и възрастни от избухването на епидемията - от февруари 2016-а година досега. Най-много заболели има в западните региони на страната, където процентът на имунизациите е под 50. По данни на здравното министерство срещу морбили все още не са ваксинирани повече от 224 хиляди деца на възраст от 9 месеца до 9 години. Особено осезаем е спадът на имунизациите през последните 2 години. Причина за това не е само отказът на родителите да слагат ваксини на децата си, но и липсата на подходящи препарати.

;

Румъния няма и национална база данни с децата, които подлежат на ваксинация, а десетки села в страната са без достъп до основно здравеопазване. Особено застрашено от зарази е ромското малцинство. В опит да се справи с проблема румънският министър на здравеопазването обяви, че в най-скоро време ще бъде предложен законопроект за ваксините и уволни регионалните здравни инспектори в местата с ниска степен на ваксинация. За да се спре разпространението на морбили, е необходимо поне 95% от населението да е преминало през двустепенна имунизация. През 2016 г. 86% от румънците са имали първата доза от ваксината, а 67% - и втората.

Румъния не е изолиран случай. Правилата за ваксинация се затягат в цяла Европа, където отказът от имунизации повиши значително заболеваемостта от морбили, варицела и заушка, сочат данните на европейски център за превенция и контрол на болестите.

През последните години дебатът „Ваксините - задължителни или препоръчителни“ е особено актуален. Избухването на епидемии на иначе лечими болести обаче кара властите във все повече държави да задължат родителите да имунизират децата си. Сред последните беше Германия, където семейства, които отказват консултация за ваксиниране, ще бъдат глобявани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръстване блокира движението край Ихтиман
Задръстване блокира движението край Ихтиман
Меркел звънна по телефона на Юнкер по време на пресконференция
Меркел звънна по телефона на Юнкер по време на пресконференция