НОВИНИ

​Румъния поема председателството на Съвета на ЕС

От днес Румъния поема ротационното шестмесечно председателство на Съвета на ЕС. В специално видеобръщание премиерът Виорика Дънчила призова за единство и заяви, че страна ѝ ще има възможност да покаже потенциала си. Защо обаче тази до голяма степен символична роля ще бъде истинско предизвикателство за Букурещ и защо моментът на румънското председателство е особен - както за страната, така и за Евросъюза - отговорите следват...

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:35, 01.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В посланието Виорика Дънчила изрази убеждението си, че и институции, и граждани ще обединят услия за един успешен председателски мандат. "Румъния ще има възможността, но също и отговорността да демонстрира и капитализира европейския си потенциал и способностите си за взаимодействие в усилие да укрепи онова, което представлява европейската конструкция - съюз на граждани, свободи и нашите обединени капацитети", каза още Дънчила.

Румъния поема председателство на Съвета за първи път от присъединяването си към ЕС. И за първи път през последните десет години държава е критикувана и обвинявана, че не е подготвена за тази роля. Причината - острите политически разногласия в страната, както и поредният доклад за Румъния по механизма за наблюдение на борбата с корупцията, който отчете сериозни слабости и отстъпление от постигнатите резултати, 11 години след началото на надзора. Според румънски медии, след размяната на остри реплики, президентството и управляващите негласно са решили, да не демонстрират различията си, поне в следващата половин година.

Румънското председателство започва с началото на годината, в която ще бъдат избрани новият Европейски парламент и следващата Европейска комисия, а Великобритания се очаква да напусне Евросъюза. Страната е заложила на 4 основни приоритета - Европа на сближаването, По-сигурна Европа, Европа като силен глобален актьор, Европа на споделените ценности. А дали и как се е справила с тях ще стана ясно в края на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Макрон обеща да продължи своите реформи през 2019 г.
​Макрон обеща да продължи своите реформи през 2019 г.
Премиерът Борисов с пожелание към българите за Новата 2019 година
Премиерът Борисов с пожелание към българите за Новата 2019 година