Румъния търси законова форма за да изброи компаниите, които произвеждат или търгуват продукти с различно качество на нейния и западноевропейския пазар. Тази седмица Букурещ призова Европейската комисия да сложи край на практиката на двойните стандарти, разкрити от румънските власти при сравнителен анализ на десетки продукти.

Законова рамка, която „да позволи да кажем на хората кои компании ни смятат за държава втора ръка“, поиска румънският премиер Михай Тудосе. Проучване на румънски специалисти от края на юни разкри разлики в качеството между предлаганото с една и съща марка в Румъния от една страна, и Белгия, Холандия и Германия от друга. Констатирано е несъответствие при девет от общо 29 хранителни стоки в търговската мрежа. Практиката се смята за законна в Евросъюза, ако са посочени всички съставки.

Петре Дая, министър на земеделието на Румъния: Липсва законова рамка, което ще рече, че не можем да разкрием името на търговеца или производителя. Евентуален правен конфликт би ни коствал скъпо.
Михай Тудосе, премиер на Румъния: Може би ще открием начин да използваме някои вътрешни регулации докато изградим законова рамка.
Юнкер: Двойните стандарти при храните са неприемливи

Юнкер: Двойните стандарти при храните са неприемливи

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща на Словакия и другите членки от Източна Европа, че ще помогне за премахването на „напълно н...

Министърът на земеделието повдигна въпроса за двойния стандарт при храните

Министърът на земеделието повдигна въпроса за двойния стандарт при храните

Производството на продукти с двойни стандарти е нелоялна търговска практика, която трябва да бъде преследвана и санкционирана от националните власти....

Румънските тестове са отчели например различно съдържание на калории в някои рибни консерви, пастет от черен дроб и продукти от свинско месо. Букурещ ще настоява пред Еврокомисията за ускорени регулации с възможност за проверка на двойни стандарти по всяко време, във всяка държава-членка.

Настася Белк, дикектор на Института за храни и биоресурси: Много хора не трябва да приемат мазнини. Има диабетици, но и хора, които пазят диета или страдат от други заболявания.

Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България критикуваха международни вериги за продажба на по-ниско качество на техните пазари. Еврокомисията нарече тази практика неприемлива и подготвя насоки за националните власти по прилагане на европейските директиви за защита на потребителите.

Словашкият премиер обяви драстични мерки за борба с двойния стандарт при храните

Словашкият премиер обяви драстични мерки за борба с двойния стандарт при храните

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо заяви, че е време словашкия народ да получи правото на храна се еднакво качество като това в другите ев...

Малко разлики от проверките за двоен стандарт на храните

Малко разлики от проверките за двоен стандарт на храните

България също установи разлики в храните, предлагани от един и същи производител на нашия и на западно-европейските пазари. Двоен стандарт показват 23...