НОВИНИ

Румъния предприема мерки за борба с двойния стандарт на храните

Румъния търси законова форма за да изброи компаниите, които произвеждат или търгуват продукти с различно качество на нейния и западноевропейския пазар. Тази седмица Букурещ призова Европейската комисия да сложи край на практиката на двойните стандарти, разкрити от румънските власти при сравнителен анализ на десетки продукти.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:43, 28.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Законова рамка, която „да позволи да кажем на хората кои компании ни смятат за държава втора ръка“, поиска румънският премиер Михай Тудосе. Проучване на румънски специалисти от края на юни разкри разлики в качеството между предлаганото с една и съща марка в Румъния от една страна, и Белгия, Холандия и Германия от друга. Констатирано е несъответствие при девет от общо 29 хранителни стоки в търговската мрежа. Практиката се смята за законна в Евросъюза, ако са посочени всички съставки.

Петре Дая, министър на земеделието на Румъния: Липсва законова рамка, което ще рече, че не можем да разкрием името на търговеца или производителя. Евентуален правен конфликт би ни коствал скъпо.
Михай Тудосе, премиер на Румъния: Може би ще открием начин да използваме някои вътрешни регулации докато изградим законова рамка.
;

Румънските тестове са отчели например различно съдържание на калории в някои рибни консерви, пастет от черен дроб и продукти от свинско месо. Букурещ ще настоява пред Еврокомисията за ускорени регулации с възможност за проверка на двойни стандарти по всяко време, във всяка държава-членка.

Настася Белк, дикектор на Института за храни и биоресурси: Много хора не трябва да приемат мазнини. Има диабетици, но и хора, които пазят диета или страдат от други заболявания.

Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България критикуваха международни вериги за продажба на по-ниско качество на техните пазари. Еврокомисията нарече тази практика неприемлива и подготвя насоки за националните власти по прилагане на европейските директиви за защита на потребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездна Аида закрива фестивала Opera Open в Пловдив
Звездна "Аида" закрива фестивала "Opera Open" в Пловдив
Освободиха една от задържаните българки в Турция, другата остава в ареста
Освободиха една от задържаните българки в Турция, другата остава в ареста