Румъния представи днес в Брюксел приоритетите на своето председателство по време на първия съвет по общи въпроси, ръководен от румънския министър по европейските въпроси. В четвъртък в Букурещ официално се открива румънското председателство. На церемонията ще присъстват Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, както и всички еврокомисари.

Румъния пое председателството на Съвета на Европейския съюз на фона на задълбочаващ се политически конфликт между правителството на премиера Виорика Дънчила и президента Клаус Йоханис. От Европейската комисия съобщиха днес, че председателят Юнкер ще даде в Букурещ две съвместни пресконференции - една с премиера, и една с президента. Те обаче отрекоха това да се дължи на политическите конфликти в страната.

Днес румънският министър по европейските въпроси Джордже Чамба коментира, че страната му ще работи за Европа, която сближава, грижи се за сигурността на гражданите си, споделя общи ценности и е силен глобален играч. Букурещ е изправен пред няколко големи предизвикателства - Брекзит, приемането на многогодишната финансова рамка и европейските избори.

Джордже Чамба - министър по европейските въпроси на Румъния: Мисията на румънското председателство е да предотврати външни намеси по време на европейските избори. Дезинформацията се превърна в едно от най-големите предизвикателства за нашите демокрации. За да бъдем ефективни в борбата с нея, държавите-членки трябва да обединят усилията си с гражданското общество.

Румъния започва своето председателство и външнополитически с конфликт с предишния председател Австрия. Причината - решението на Виена да намали размера на помощите за непребиваващите в страната деца на работещите в Австрия граждани на ЕС. Букурещ нарече новите правила дискриминационни и съобщи, че обмисля да внесе жалба срещу Австрия в Съда на Европейския съюз.