Петимата телефонни измамници, задържани в Румъния в средата на април, днес бяха предадени на българските власти. Те са част от най-голямата организирана престъпна група, занимаваща се с "ало измами", разбита от полицията и спецпрокуратурата преди месец. Според разследващите групата е извършила двете най-големи телефонни измами в столицата през миналата година за близо 1 милион лева.

Сред задържаните на 18 април в Румъния е и тарторът на групата "ало измамници". Той е пребивавал в Букурещ заедно с най-приближения си. Останалите са били в къща в Руманещи, където са настанени т.н. "въртачи", които са се обаждали по телефона на жертвите и са ги убеждавали, че трябва да дадат пари - най-често с аргумента да съдействат на полицията. Използвали са и заплахи.

Групата е изградена на принципа семейно-родов клан и е от района на Горна Оряховица. Според разследващите за малко повече от година измамниците са измъкнали от жертвите си над 2 милиона лева. Прокуратурата проверява дали луксозните къщи, в които живеят, имат строителни разрешителни.

Сийка Милева, прокурор: Искам да ви уверя, че ако до края на проверката не се представят такива книжа, ще бъдат издадени съответните актове и ще бъда премахнати незаконните строежи.
След спецакцията: Вече 24 часа няма нито едно обаждане за измама от Румъния

След спецакцията: Вече 24 часа няма нито едно обаждане за измама от Румъния

Арестуваната група телефонни измамници са цяла фамилия и са задържани и най-високите нива. Арестите бяха извършени вчера на територията на Горна Оряхо...

Предполагаемият тартор Борислав Димитров - Бобито вече три пъти е лежал в затвора. Той е в бизнеса с "ало измамите" от дете, когато започва като муле, което обикаля и събира парите от жертвите, а днес държи монопола в тази дейност. След разбиването на групата ало измамите рязко са намалели.

Сийка Милева, прокурор: До настоящия момент са регистрирани и заявени само 4 случая на телефонни измами.

Преди арестите успешните измами са били поне по 4 на ден. За всички ще бъде поискан постоянен арест.