НОВИНИ

Румънката Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор

Две комисии в Европейския парламент избраха румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Кьовеши и другите двама кандидати - французинът Жан Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер бяха изслушани снощи на съвместно заседание на Комисиите по граждански права и по бюджетен контрол в ЕП. И в двете комисии Кьовеши събра най-много гласове. В гласуването днес не участваха български евродепутати. С повече подробности от Брюксел - Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 27.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Кьовеши е постигнала много резултати в борбата с корупцията в държава като Румъния, която заедно с България се смятат за двете най-корумпирани държави в ЕС. Кьовеши е спечели засега две комисии в Европарламента. Окончателното решение на Европейския парламент трябва да бъде обявено в началото на март от председателя Антонио Таяни. Едва тогава ще започнат и преговори между парламента и Европейския съвет. И едва, след като Съветът одобри кандидатурата на Кьовеши или на някой друг от кандидатите, тогава той може да стъпи в длъжност като първия европейски главен прокурор.

Лаура Кьовеши вече беше подкрепена и от експертна комисия, създадена, за да оцени кандидатите за европейски прокурор. Миналата седмица постоянните представители на страните членки в ЕС предпочетоха французина Жан Франсоа Бонер, а румънката остана втора. Гласуването на двете парламентарни комисии потвърди избора на експертите и доближава Кьовеши до поста главен европейски прокурор.

Лаура Кьовеши работи повече от 20 години като прокурор, била пет години начело на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. Миналата година тя беше отстранена от поста лично по заповед на правосъдния министър на страна, който заяви, че ще направи всичко възможно да блокира избирането ѝ за високата европейска позиция. По време на изслушването в Европарламента Кьовеши каза пред евродепутатите, че знае за негативната кампания, която се води срещу нея, но няма какво да крие.

Лаура Кьовеши - кандидат за европейски прокурор от Румъния: "Заедно с моя екип аз повиших ефективността на разследването с измами с европейски средства, изземането на имущество беше основен мой приоритет.Ставаше дума за 2 милиарда евро средства, сумата на възстановените средства под мое ръководство се увеличи на над три милиарда евро, десет пъти по-висока сума от предишни периоди".

Кьовеши коментира, че по време на работата си като прокурор е разследвала представители на всички политически партии в Румъния. Ако бъде избрана за европейски главен прокурор, Кьовеши ще има мандат от 7 години.

Новият европейски прокурор ще има големи правомощия и то в една важна сфера като борбата с европейските измами. Годишно в ЕС буквално изчезват 600 млн. евро от евроизмами. Румънският евродепутат Моника Макове е уточнила по-рано днес, че това най-вече това се случва в държавите от Централна и Източна Европа. Затова тя призовава България да подкрепи кандидатурата на Кьовеши.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандална брошура за сексуално образование предизвика напрежение в Ямбол
Скандална брошура за сексуално образование предизвика напрежение в Ямбол
Депутатите остават без заплата и стаж, ако отсъстват три последователни дни
Депутатите остават без заплата и стаж, ако отсъстват три последователни дни