НОВИНИ

Румънски магистрати на протест срещу спорни законодателни промени

Безпрецедентен протест в Румъния! Съдии и прокурори излязоха на улицата, за да изразят недоволството си срещу спорни промени в правосъдието, които ограничават правомощията им. В протестите се включиха и стотици граждани. Европейската комисия предупреди властите в Букурещ да не застрашават независимостта на съдебната система и върховенството на закона. Това е пореден случай на законодателни промени на управляващите Социалдемократи, довел до масово гражданско недоволство в Румъния.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:50, 22.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Около 200 магистрати излязоха на мълчалив протест пред сградата на Апелативния съд в Букурещ. Носеха табели с надпис "Не на орязването на свободи" и "Независимото правосъдие не е равно на политически контрол". Подобни акции имаше и в редица други румънски градове, а към магистратите се присъединиха и стотици граждани.

Повод за протеста е издадено във вторник извънредно постановление на правителството, с което се приеха промени в правосъдните закони, които силно ограничават част от правомощията на магистратите. Идеята е на правосъдния министър Тудорел Тоадер, а целта - да се промени процеса на назначаване на прокурорите на ръководни постове.

;

Според румънските магистрати, измененията ще политизират правораздаването и на практика ще направят съдебната власт пряко зависима от правителството.

Мирце Мариан, политически анализатор: Управляващите в Румъния се опитват да сложат ръка върху правосъдната система, подобно на тези в Унгария и Полша. Лошото тук е, че се полагат всички усилия да се попречи на антикорупционните разследвания. Тук има държава в държавата и правосъдие в правосъдието. Съвсем скоро очаквам на Букурещ да бъдат наложени съответните европейски санкции.

Европейската комисия и Държавният департамент на САЩ предупредиха, че промените застрашават независимостта на съдебната система и върховенството на закона. Брюксел отново призова властите в Букурещ да преосмислят позицията си, а в противен случай страната е заплашена да бъде санкционирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненада - естонци спасиха куче, което се оказа вълк
Изненада - естонци спасиха куче, което се оказа вълк
Нови антиправителствени протести в Сърбия
Нови антиправителствени протести в Сърбия