НОВИНИ

​Румънски роми се представят за сирийски бежанци в Париж

Това констатира френската телевизия Франс Троа. За новия бизнес, роден от мигрантската криза в Европа, но и за истинските бежанци - поглед от френската столица.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:12, 04.10.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

От месеца на подстъпите към Париж има плакати - "SOS сирийско семейство". Няколко жени с две деца просят на това кръстовище в Сен Дьони. Едната се опитва да говори на арабски, твърди, че е сирийка от Алепо, но не разбира въпросите на журналистите и скоро минава на френски.

Журналист: Откъде си?

Жена: Румъния.

Сцената се повтаря след няколко километра. Накрая идва мъж и прибира получените пари.

Грегори Гупил, полицейски синдикат "Алианс": Това е организирана просия. Налица е обогатяване, а не принуда от безизходица, това е мрежа. Преди година същите хора се правеха на инвалиди, а сега станаха сирийци.

В действителност 95 % от сирийските бежанци, които искат убежище са под грижите на френската държава и получават статут, покрив над главата си и малко пари. Сириецът Анас е получил убежище преди година и половина и просията от името на страната му го възмущава.

Анас, сирийски бежанец: Сирийците, които са тук работят. Имат фризьорски салони, бутици, ресторанти. Другите се преструват, правят бизнес и не трябва да им се дават пари.

На гара Сен Лазар обаче има истински сирийци. Те молят минувачите за помощ на арабски и дори показват паспорт.

Жена: Имам четири деца. Плащам по 60 евро на ден за хотел, никой не ни помага. Кълна се, че си плащаме сами.

В хотелската стая спят петима души. Регистрирани са в Испания и преди да се отпишат оттам нямат право на помощи във Франция. Дори могат да бъдат върнати в първата страна на регистрация. Засега семейството разчита да преживее зимата във Франция, преди евентуално да продължи пътя си към Белгия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Естония за първи път с президент жена
Естония за първи път с президент жена
Увеличават се алергиите
Увеличават се алергиите