НОВИНИ

Румънският главен прокурор подаде оставка

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка заради скандал с неправомерно използване на моторизиран ескорт. Президентът Клаус Йоханис е приел оставката.

румънският главен прокурор подаде оставка
bnt avatar logo
от БНТ
23:01, 02.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Вече бившият главен прокурор на Румъния Тибериу Ницу фигурира като бенефициент на "неправомерни облаги" в разследване на Националната дирекция за борба с корупцията срещу бившия вицепремиер и настоящ сенатор Габриел Опря. Той е обвинен за злоупотреба със служебно положение, защото използвал моторизиран ескорт на Пътна полиция, без да има право на това. Ако утре Сенатът одобри, срещу него ще започне наказателно преследване. Има данни, че Опря е осигурил същата услуга на Ницу, който миналата година използвал пътния ескорт около 500 пъти.

Главният прокурор отхвърли обвинението, но след като редица политици го призоваха, реши да се оттегли. Той подчертава, че дейността на неговото ведомство е оценена положително в скорошния доклад на Европейската комисия. Но тъй като скандалът може да засегне имиджа на институцията, се оттегля "като жест на отговорност и чест". Тибериу Ницу беше назначен за обвинител номер едно от бившия премиер Виктор Понта в средата на 2013-а с тригодишен мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите ще обсъдят номинацията на Меглена Кунева за просветен министър
Депутатите ще обсъдят номинацията на Меглена Кунева за просветен министър
Спор в парламента по оста комунизъм - антикомунизъм
Спор в парламента по оста комунизъм - антикомунизъм