НОВИНИ

Румънският омбудсман атакува в съда декриминализирането на корупционни дейности

Румънският омбудсман атакува в конституционния съд правителствено постановление за декриминализиране на корупционни практики, което предизвиква многохилядни протести в северната ни съседка. Главният прокурор пък подаде иск за блокиране на постановлението, докато се произнесат конституционните магистрати. Правителството същевременно категорично отказва да отмени решението си.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:37, 03.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Президентът, главният прокурор, омбудсманът и стотици хиляди граждани. Това е обединеният фронт срещу скандалните действия на правителството на румънските социалдемократи.

Протестиращите се зарекоха да не спират с демонстрациите си до 10 февруари, когато ако не бъде оттеглено, спряно или обявено за противоконституционно постановлението на кабинета на Сорин Гриндяну, то ще влезе в сила.

И всички корупционни действия, нанесли щети до 200 000 леи, или около 87 000 лева, вече ще са само административни нарушения, а не престъпления.

Виктор Чорбя, омбудсман: Ограничаването на борбата с тези закононарушения до извънредни постановления и пренебрегването на останалите законови норми би означавало всъщност декриминализиране на такива деяния на почти цялата румънска администрация.
;

Така румънският омбудсман аргументира решението си да сезира конституционния съд. Председателят на съда Валер Дорняну съобщи, че гледането на делото ще започне на 7 февруари и че ще са необходими до 20 дни за решение. Същевременно главният прокурор Аугустин Лазар поиска от Апелативния съд в Букурещ да замрази постановлението до произнасянето на Конституционния съд.

Правителството от своя страна стои твърдо зад решението си:

Флорин Йордаке, министър на правосъдието: Още веднъж - отговорността пада върху министъра и аз ще си я нося докато съм министър.

От Малта, където беше на срещата на върха на Евросъюза, президентът Клаус Йоханис каза, че е много обезпокоен:

Клаус Йоханис, президент: Колкото и тежко да ми е, трябва да призная, че ситуацията в Румъния е много сложна. Стотици хиляди румънци протестират по улиците и аз им вярвам. Имам доверие на народа и съм убеден, че в края на краищата ще намерим решение.

Според различни източници снощи броят на протестиращите в цяла Румъния е бил или 120 000, или 250 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха румънец в Германия, подготвял терористичен акт
Задържаха румънец в Германия, подготвял терористичен акт
Падна част от покрива на Националната библиотека в София, има пострадал
Падна част от покрива на Националната библиотека в София, има пострадал