НОВИНИ

Румънският парламент прие оспорваните промени в Наказателния кодекс

Нараства безпокойството от действията на Румъния заради съдебната реформа. Това посочи говорител на Европейската комисия пред румънски информационен сайт. Той изтъква значението на борбата с корупцията и независимото правосъдие. Изявлението по повод оспорваната реформа на наказателните кодекси идва след като румънският парламент прие окончателно промени в Наказателния кодекс. Брюксел няма да се поколебае да вземе мерки, ако промените не съответстват на европейското законодателство, се казва още в изявлението.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:24, 04.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Промените в румънския Наказателен кодекс частично декриминализират злоупотребата със служебно положение, намаляват максималната присъда за това престъпление и поставят минимален праг за нанесените щети. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, който беше осъден на първа инстанция за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение, отхвърли идеята, че има лична полза от промените и припомни обвиненията на управляващите към Антикорупционната агенция.

Ливиу Драгня, лидер на Социалдемократическата партия: Вие, журналистите, не говорите за това, че обвиненията се постигат с шантаж и заплахи. Не говорите за фалшифицираните улики и за пращането на невинни хора в затвора.
;

Според опозицията и повечето магистрати промените са удар срещу борбата с корупцията по върховете.

Йон Стелиян, депутат от „Съюз за спасение на Румъния“: Демокрацията ни беше пребита по време на това парламентарно заседание. Гласуваха Наказателен кодекс в полза на престъпниците.
;

Румънският президент Клаус Йоханис критикува липсата на прозрачен дебат и изслушване на опозицията в парламента.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Ставащото днес се нарича диктатура на мнозинството и то дълбоко накърнява демокрацията. Ще използвам всичките си конституционни правомощия, за да оспоря промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс бяха приети в края на юни. Президентът и опозиционни партии ще сезират Конституционния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пълна транспортна свързаност се договориха България, Сърбия, Румъния и Гърция
За пълна транспортна свързаност се договориха България, Сърбия, Румъния и Гърция
4-годишно дете с тежък инцидент в детска градина в Горна Оряховица
4-годишно дете с тежък инцидент в детска градина в Горна Оряховица