Нараства безпокойството от действията на Румъния заради съдебната реформа. Това посочи говорител на Европейската комисия пред румънски информационен сайт. Той изтъква значението на борбата с корупцията и независимото правосъдие. Изявлението по повод оспорваната реформа на наказателните кодекси идва след като румънският парламент прие окончателно промени в Наказателния кодекс. Брюксел няма да се поколебае да вземе мерки, ако промените не съответстват на европейското законодателство, се казва още в изявлението.

Промените в румънския Наказателен кодекс частично декриминализират злоупотребата със служебно положение, намаляват максималната присъда за това престъпление и поставят минимален праг за нанесените щети. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, който беше осъден на първа инстанция за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение, отхвърли идеята, че има лична полза от промените и припомни обвиненията на управляващите към Антикорупционната агенция.

Ливиу Драгня, лидер на Социалдемократическата партия: Вие, журналистите, не говорите за това, че обвиненията се постигат с шантаж и заплахи. Не говорите за фалшифицираните улики и за пращането на невинни хора в затвора.
Лидерът на социалдемократическата партия в Румъния отказва да подаде оставка

Лидерът на социалдемократическата партия в Румъния отказва да подаде оставка

Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който преди два дни беше осъден на три и половина години затвор, обяви, ч...

Според опозицията и повечето магистрати промените са удар срещу борбата с корупцията по върховете.

Йон Стелиян, депутат от „Съюз за спасение на Румъния“: Демокрацията ни беше пребита по време на това парламентарно заседание. Гласуваха Наказателен кодекс в полза на престъпниците.
Румънският парламент отхвърли вота на недоверие срещу правителството

Румънският парламент отхвърли вота на недоверие срещу правителството

Румънският парламент отхвърли днес вот на недоверие срещу лявото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите,...

Румънският президент Клаус Йоханис критикува липсата на прозрачен дебат и изслушване на опозицията в парламента.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Ставащото днес се нарича диктатура на мнозинството и то дълбоко накърнява демокрацията. Ще използвам всичките си конституционни правомощия, за да оспоря промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс бяха приети в края на юни. Президентът и опозиционни партии ще сезират Конституционния съд.