Посланикът на Румъния у нас представи приоритетите на Румънското председателство на Съвета на ЕС пред колегите си от всички държави-членки на ЕС и Швейцария. Гост на събитието бе и вицепремиерът Екатерина Захариева. Посланик Йон Гъля подчерта, че страната му ще надгражда постигнатото от България и Австрия особено в посока европерспективата на страните от Западните Балкани, миграцията, сигурността и новата европейска финансова рамка.

Цялото си изявление румънският посланик направи на български език .Той поздрави страната ни за успеха на първото Българско европредседателство. Единство и общи ценности в рамките на Евросъюза - това са ключовите послания в програмата на Румъния.

Приоритетите са насочени към социален напредък, свързаност и цифровизация,преодоляване на миграционната криза и превръщането на Европа в по-силен глобален партньор чрез подкрепа на политиката по разширяване.

Н. пр. Йон Гъля, посланик на Румъния в България: Трябва да продължим да се отделя специално внимание на Западните Балкани. Да се гарантира сигурността, стабилността,и развитието на този регион.
© БТА
Румъния поема председателството на Съвета на ЕС

Румъния поема председателството на Съвета на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова румънските власти да загърбят вътрешнополитическите спорове по време на председателството...

Очакванията към Румънското председателство в сложен за Европа период на Брекзит и нови евроизбори ще бъдат огромни, подчерта българският първи дипломат. Министър Захариева изтъкна важността на заложените инициативи за отбелязване на 10-годишнината от източното патрньорство, политиката за Западните Балкани и развитието на черноморската и дунавската стратегия.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Знаете, че България от началото на тази година прие председателството на Черноморското икономическо сътрудничество. Заедно с вас планираме иниицативи в по-широкия Черноморски регион да увеличим икономическата връзка между хората. Така гражданите не само на страните-членки на ЕС, но и на всички черноморски държави да усетят това сближаване.

Вицепремиерът Захариева подчерта и приемствеността между българоското и румънското председателство в работата по многогодишната финансова рамка и бъдещето на младите хора в Европа.

Стартът на Румънското европредседателство ще се запомни със срив на леята

Стартът на Румънското европредседателство ще се запомни със срив на леята

Официалният старт на румънското председателство ще бъде запомнен още и с рекордния срив на румънската лея спрямо еврото преди два дни. В същото време...