НОВИНИ

Румънският посланик представи приоритетите на Румънското европредседателство

Посланикът на Румъния у нас представи приоритетите на Румънското председателство на Съвета на ЕС пред колегите си от всички държави-членки на ЕС и Швейцария. Гост на събитието бе и вицепремиерът Екатерина Захариева. Посланик Йон Гъля подчерта, че страната му ще надгражда постигнатото от България и Австрия особено в посока европерспективата на страните от Западните Балкани, миграцията, сигурността и новата европейска финансова рамка.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:05, 15.01.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Цялото си изявление румънският посланик направи на български език .Той поздрави страната ни за успеха на първото Българско европредседателство. Единство и общи ценности в рамките на Евросъюза - това са ключовите послания в програмата на Румъния.

Приоритетите са насочени към социален напредък, свързаност и цифровизация,преодоляване на миграционната криза и превръщането на Европа в по-силен глобален партньор чрез подкрепа на политиката по разширяване.

Н. пр. Йон Гъля, посланик на Румъния в България: Трябва да продължим да се отделя специално внимание на Западните Балкани. Да се гарантира сигурността, стабилността,и развитието на този регион.
;

Очакванията към Румънското председателство в сложен за Европа период на Брекзит и нови евроизбори ще бъдат огромни, подчерта българският първи дипломат. Министър Захариева изтъкна важността на заложените инициативи за отбелязване на 10-годишнината от източното патрньорство, политиката за Западните Балкани и развитието на черноморската и дунавската стратегия.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Знаете, че България от началото на тази година прие председателството на Черноморското икономическо сътрудничество. Заедно с вас планираме иниицативи в по-широкия Черноморски регион да увеличим икономическата връзка между хората. Така гражданите не само на страните-членки на ЕС, но и на всички черноморски държави да усетят това сближаване.

Вицепремиерът Захариева подчерта и приемствеността между българоското и румънското председателство в работата по многогодишната финансова рамка и бъдещето на младите хора в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха двудневните дебати за вота на недоверие в гръцкия парламент
Започнаха двудневните дебати за вота на недоверие в гръцкия парламент
150 милиона хиндуисти от цял свят тръгнаха на поклонение
150 милиона хиндуисти от цял свят тръгнаха на поклонение