НОВИНИ

Румънският президент ще присъства на военното учение „Сейбър гардиън“

На територията на Румъния учението ще се проведе на над 20 полигона и зони на разполагане, включително в Черно море. Сред локациите са Националният център за съвместно обучение „Джетика“ в Чинку, окръг Брашов, базите Михаил Когълничану, Капу Мидия, Къмпия Турзий и други.Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще присъства в събота на учението на полигона Чинку в централния окръг Брашов, съобщи президентският говорител Мадалина Доброволски, цитирана от Медиафакс.

румънският президент присъства военното учение сейбър гардиън
bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 11.07.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

В събота президентът ще участва на полигона Чинку в окръг Брашов във военното учение „Сейбър гардиън“. „То е комплекс от многонационални военни учения, провеждани в Румъния, Унгария и България. Ръководи се от командването на сухопътните сили на САЩ в Европа заедно с генералния щаб на румънската армия. Учението се базира на фиктивен сценарий за колективна отбрана", посочи Доброволски.

;

Преди това държавният глава ще посети в четвъртък военната база Михаил Когълничану в окръг Констанца, където ще се срещне с председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел, както и с румънски и британски пилоти.

Доброволски напомни, че до края на август на територията на Румъния ще се намират четири самолета „Юрофайтър Тайфун“ и 150 пилоти и технически персонал, които участват в мисии на въздушна полиция в южната зона на източния фланг на НАТО.

Българският президент Румен Радев не присъства на откриването на военното учение „Сейбър гардиън“ в Ново село.

В България пристигна една двойка изтребители „Юрофайтър“, която ще участва в съвместна охрана на въздушното небе на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест в защита на паметника „1300 години България
Пореден протест в защита на паметника „1300 години България"
Калайджийството все още е съхранено в Петричкия край
Калайджийството все още е съхранено в Петричкия край