Румънският президент критикува остро политиката на управляващата коалиция, която, по думите му, се грижи преди всичко да закриля престъпници и да отваря вратите на затворите. Клаус Йоханис направи изявление след заседанието на Върховния съвет за национална отбрана, на който беше разгледано убийството на 15-годишно момиче миналата седмица и крайно неадекватната реакция на полицията. Скандалът доведе до оставката на новия вътрешен министър.

© БГНЕС

В южния румънски град Каракал продължават вълненията след убийството на 15-годишната Александра. Отвлечена от мъж, който я взел на автостоп, тя е успяла три пъти да подаде сигнал на спешния телефон, но полицията е закъсняла фатално. Над сто приятелки и съученички на момичето протестираха пред полицейското управление. Те поискаха оставки на полицаи и пълно разследване на случая.

Протестът стигна и до къщата на убиеца, който призна за убийство на още едно момиче, изчезнало през април. След като уволни директора на националната полиция, вътрешният министър се оттегли - шест дни след поемането на поста.

Николае Мога, министър на вътрешните работи в оставка на Румъния: След разговор с премиер г-жа Дънчила напускам поста вътрешен министър. Реших това, за да спася отчасти престижа на институцията.

Премиерът Виорика Дънчила нареди да започне разследване във връзка със случая във вътрешното министерство. Тя поиска оставките на полицаите и служителите, които са се справили зле с обажданията на жертвата на телефон 112.