НОВИНИ

Румънското правителство премахва плоския данък

Управляващото правителство на социалдемократите в Румъния планира да премахне 16-процентния плосък данък върху печалбата през 2018 г. и да го замени с прогресивен данък върху прихода, предава агенция Ройтерс. Правителството също така планира да се въведат „вноски по солидарност“.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
10:20, 29.06.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
румънското правителство премахва плоския данък

В четвъртък назначеният румънски премиер Михай Тудозе ще поиска от Парламента вот на доверие, който се очаква да получи с подкрепата на собствената си партия на социалдемократите и нейния партньор Алианс на демократите и либералите. Миналата седмица управляващата партия внесе вот на недоверие срещу управляващата партия и министър-председателят Сорин Гриндяну с аргумента, че той не е изпълнил предизборните си обещания след шест месеца на власт.

;

Данъчната реформа беше приета в програмата на правителството миналия декември. Освен въвеждането на плосък данък и вноските по солидарност, тя предвижда въвеждането на данък върху вредните за здравето храни, както и отлагането на предвиденото намаляване на ДДС с един пункт до 18 процента.

Бяха приети и други мерки, като намаляването на данък общ доход от 16 на 10 процента, намаляването на социалните вноски и задължаването служителите да ги внасят сами, а не работодателите им, припомня Ройтерс.

Правителството на социалдемократите също така планира увеличаване на пенсиите и минималната работна заплата, както и да се въведат още малки намалявания на данъците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ед Шийран поема на грандиозно европейско турне
Ед Шийран поема на грандиозно европейско турне
Второ класиране в детските градини във Варна
Второ класиране в детските градини във Варна