НОВИНИ

Румънците протестират срещу промените в наказателното законодателство

Тази вечер в Румъния се очакват най-големите антиправителствени протести от 1989-та насам. Среднощен указ на правителството облекчи наказанията в случаи на злоупотреба с властта. Опозицията внася вот на недоверие в парламента. Европейската комисия изрази загриженост от промените в Наказателния кодекс на Румъния и призова Букурещ да не отстъпва от борбата с корупцията.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:06, 01.02.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Хиляди румънци излязоха на улицата, веднага след като бяха обявени промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Те ще позволят на много политици да избегнат наказателно преследване. Според Ройтерс това е най-голямото отстъпление от антикорупционните реформи откакто Румъния влезе в ЕС. С викове "Крадци!" и "Предатели!" хората поискаха оставка на правителството.

- Те гласуваха нощем като крадци лимит, който дава право на политици и държавните чиновници, които ги обслужват, да крадат до 44 000 евро.

Приетият късно снощи указ не беше в дневния ред на кабинета. С него се декриминализират много нарушения и се предвижда затвор за злоупотреба с власт, само ако щетите надхвърлят 44 000 евро. Това облекчава например лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. Той е съден за злоупотреба с власт, но щетите са едва 24 000 евро. Кабинетът се отказа от указ за помилване на затворници с присъди до пет години, но внесе законопроект. Указът беше публикуван в Държавен вестник в 1:20 ч. през нощта.

Флорин Йордаке, министър на правосъдието на Румъния: Приехме това, за да съгласуваме законодателството с решения на Конституционния съд.

Днес протестите продължават. Президентът Клаус Йоханис посети заседание на Висшия съвет на магистратурата.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Действията на правителството не са допустими в една правова държава. Ако кабинетът не разбира това, ще се предприемат предвидените в Конституцията стъпки.

Съветът реши да сезира Конституционния съд, за да провери дали е налице конфликт между властите.

Аугустин Лазар, главен прокурор на Румъния: Това е предизвикателство към съдебната власт. Тя трябва да покаже, че е състоятелна и не може да я третират като нищожна.

ЕК изрази загриженост от промените и призова Румъния да не отстъпва от борбата с корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим
Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим
ВиК авария остави без вода 8 блока в район „Тракия“ в Пловдив
ВиК авария остави без вода 8 блока в район „Тракия“ в Пловдив