НОВИНИ

Румънците решават на референдум дефиницията на думата "семейство"

В Румъния днес и утре гласуват на референдум, на който трябва да решат каква да бъде дефиницията на думата "семейство". Ако мнозинството каже "да" на предложените промени в конституцията, в страната вече ще се приема, че семейство е "брак между мъж и жена", а не както досега съюз между съпрузи. 30% гласуващи са необходими , за да бъде референдумът валиден. Мнозина обвиниха управляващите, че допитването де факто няма смисъл и че целта всъщност е да отвлече вниманието от корупционните скандали по високите етажи на властта. Гласуването минава при ниска избирателна активност.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:40, 06.10.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Семейството е "доброволен съюз между съпрузи" - това гласи член 48 от румънската конституция. 19 млн. граждани решават дали да бъдат нанесени поправки, с които изрично да се казва, че става дума за мъж и жена. В Румъния обаче, еднополовите бракове така или иначе не са разрешени. Ако готвените промени бъдат приети, на практика всякакви опити за тяхното легализиране ще бъдат парирани.

Румънската православната църква застана твърдо зад инициативата за референдума, а патриарх Даниил беше сред първите, отишли да гласуват.

Патриарх Даниил, предстоятел на Румънската православна църква: Като се има предвид целта на този референдум, да гласуваш е чест, право и благословия.

Подкрепят го всички политически сили, включително опозицията с изключение на депутатите от Съюз за спасение на Румъния. Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия - Ливиу Драгня, беше сред най-бурно агитиращите по време на кампанията. Според него, страната трябва да има твърда позиция по въпроса за "традиционното семейство". В телевизионно участие дори даде пример, че ако няма законова рамка, може би след време ще може човек да сключи брак с фикус.

Ливиу Драгня, председател на Социалдемократическата партия: Време е гражданите да решат в каква държава и в какво общество искат да живеят.

Не липсваха и коментари, че целта на референдума всъщност е да отвлече общественото внимание от делото за злоупотреба с власт, което се води срещу Драгня.

Виорика Дънчила, премиер на Румъния: В основата на демокрацията е да дадеш думата на обществото. Наш граждански дълг е да изразим гледната си точка.

Премиерът Дънчила не разкри как е гласувала, а само, че е за ценностите, в които вярва. Румънски медии припомнят, че като евродепутат през 2015 г. тя е подкрепила легализирането на еднополовите бракове. От 2001 г. хомосексуализмът не е престъпление в Румъния, но страната остава сред малкото в ЕС, които не предвиждат никаква законова форма на граждански съюз за еднополовите двойки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският Сенат избра Брет Кавано за съдия във Върховния съд на САЩ
Американският Сенат избра Брет Кавано за съдия във Върховния съд на САЩ
Граждани от Пловдивско излязоха на протест срещу добива на инертни материали
Граждани от Пловдивско излязоха на протест срещу добива на инертни материали