Специализираната прокуратура до този момент е обвинила 6 лица. Един от обвиняемите е обвинен задочно, тъй като е обявен за международно издирване. Престъпната група е действала от 2016 г. на територията на България и косвено е осъществявала финансиране на терористична организация, която действа на територията на друга държава - това каза за БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

© снимка: АРХИВ
Румяна Арнаудова, говорител на главни прокурор: Финансирането се е извършвало чрез небанкови финансови операции по метода хавала. Групата също така е закупувала леки автомобили от България и ги е транспортирала през Турция до територията на Сирия. Автомобилите са били предоставяни на членове на терористични организации. Второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави. Петима от задържаните са сирийски граждани. В групата е замесена и българка , която живее в София. Групата е трансферирала към международни терористични организации през последните 4 години не по-малко от 25 милиона евро. Също така са транспортирани не по-малко от 100 автомобила до сирийската граница. Подобна акция е прецедент за българските служби по мащаби и предмет на разследването. В операцията участват служби на сигурност и на други държави.
При мащабна операция беше разбита престъпна група за финансиране на тероризъм

При мащабна операция беше разбита престъпна група за финансиране на тероризъм

При мащабна спецоперация в седем града на страната беше разбира организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегални преводи на пари. Арест...