НОВИНИ

Повдигнаха обвинение срещу зам.-външния министър Христо Ангеличин

Прокуратурата обвини заместник-министъра на външните работи Христо Ангеличин за престъпление по служба, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разследването срещу него е започнало преди месец и е по сигнал на Кристиан Вигенин. Делото е за обществена поръчка по българското председателство на ЕС.

bnt avatar logo
от БТА
12:31, 20.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
Повдигнаха обвинение срещу зам.-външния министър Христо Ангеличин

Във връзка с предстоящото председателство на България в съвета на Европейския съюз, от МВнР е бил изготвен "План за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г.", посочи говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Според този план подмяната на телефонните централи в български посолства по света трябвало да бъде извършена през 2017 г., след изпълнение на обществена поръчка. Необходимата сума за подмяната на телефонните централи била над определения от ЗОП праг, което е налагало провеждане на открита процедура.

Обществена поръчка не е била проведена, а Ангеличин е разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество сумата от 429 422 евро, добави Таскова. На всеки посланик са били изпратени оферта от това дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума. Целта на Ангеличин е била да се облагодетелства дружеството с 429 422.00 евро, смятат разследващите.

;

Щети в този размер не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата и проверка, извършена от ДАНС в МВнР, част от ръководителите не са предприели действия по закупуване на телефонните централи, а друга част от тях са предприели действия по връщането на парите. В хода на разследването е изискана цялата документация по случая. Разпитани са по-голямата част от ръководителите на 12-те задгранични представителства.

Христо Ангеличин е с мярка за неотклонение "подписка". Дали министърът на външните работи в оставка Даниел Митов има връзка с разследваните нарушения тепърва ще се изяснява, добави Зорница Таскова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобите на пътя – двойни от утре
Глобите на пътя – двойни от утре
3000 лева глоба след трагедията с хотел Вероника край Варна
3000 лева глоба след трагедията с хотел "Вероника" край Варна