Накъде поема България след края на европредседателството и загърбихме ли вътрешните проблеми, търсейки решения за външната политика на Западните Балкани - темата в "Панорама" коментира Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

По думите ѝ, европредседателството е било успех първо за България.

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя: Ние бяхме реално в ситуацията да представляваме Европа, което е много отговорна задача. Справихме се с много добър организационен и политически екип. Имахме много добър координационен механизъм, който изработваше решенията по време на европредседателството, тоест ние влязохме в машината на ЕС и няма начин да излезем същите от нея. България спечели авторитет, отношението към нас вече е различно.
Борисов отчете пред парламента председателството на България на Съвета на ЕС

Борисов отчете пред парламента председателството на България на Съвета на ЕС

Премиерът Бойко Борисов отчете пред парламента председателството на България на Съвета на ЕС. От опозицията отправиха серия от критики към премиера. В...

Бъчварова е категорична, че по време на европредседателството вътрешните проблеми не са загърбвани, а в Министерски съвет се е работило "под пълна пара".

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя: Дали ще има ремонт на кабинета, не бих могла да кажа. Би било жалко да не се използва във вътрешната политика опитът, който министрите натрупаха, защото това е повече от университет. Илюзия е да мислим, че в една коалиция може да се мине без проблеми и противоречия, но умението е да имаш правилния алгоритъм в политическото общуване. Няма министри, които не си говорят.

Според Бъчварова, наш национален интерес е да постигаме европейските решения и затова търсенето на баланс по спорните въпроси, е един добър модел.

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя: За мен поуката след председателството е, че трябва да очертаем зоната на европейския консенсус в нашата държава така, че България да има ясен образ, за да бъде един предсказуем и надежден партньор и в Европа, и в света.
Ново видео представя постиженията на България по време на европредседателството

Ново видео представя постиженията на България по време на европредседателството

Какво постигна България по време на първото си председателство на Съвета на Европейския съюз? Работата през последните шест месеца и напредъкът по дос...