Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова провери днес хода на строителството на преградното съоръжение по българо-турската граница. Тя инспектира няколко района между Малко Търново и Резово. Очакванията са до края на годината целият участък да бъде завършен. Репортаж на Веселин Григоров.

Край граничната бразда в района на Резово министър Бъчварова отговори на въпроси на журналистите относно протеста в село Бояново. Тя заяви, че според сведения на кмета на селото и данни на полицията на протеста са присъствали съвсем малка част от живущите в селото.

Румяна Бъчварова - вътрешен министър: Това е информация, с която разполагам от дирекцията, от областният управител, който е говорил с кмета, че около 30 души са били само от живеещите в селото, останалите са дошли от съседни населени места. Вчера минах оттам и имаше информация за два автобуса, с които протестиращите ще бъдат извозвани до там.

Министър Бъчварова потвърди, че става дума са подготовка за създаване на лагер от затворен тип, но за временно настаняване на мигранти при форсмажорни обстоятелства. Тя огледа местността до Резово, където в момента се изграждат 8 км от преградното съоръжение.

Румяна Бъчварова - вътрешен министър: Последната седмица забелязваме един спад на нелегално влизащите. В сравнение с предишни периоди се увеличават опитите да се премине в тайници в големи транспортни средства през граничните пунктове. Това е и един косвен индикатор, че има резултат, има ефект от усилията които полагаме за изграждането на съоръжението.

Общо 127 км ограда ще бъде издигната по границата в Бургаска област. Фирмите работят без почивен ден и до края на декември и най-тежките участъци преминаващи през силно пресечените терени в Странджа ще бъдат готови.