Началникът на политическия кабинет на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, гостува с горещ коментар в "Още от деня" по повод обвинението на депутата от БСП Елена Йончева срещу министъра на културата Боил Банов, както и по останалите важни политически въпроси в управлението.

Днес бяхме свидетели на поредната атака от БСП. Правителството и управлението не се притесняват, категорична е Бъчварова.

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера: Това, което съвсем човешки ме притеснява е, че това нагнетяване на напрежението рефлектира върху обществените нагласи. В деня на Конгреса БСП обяви, че ще извади разследване срещу Министерски съвет и корупционни практики при министри. МС е колективен орган, изричайки по този начин, ти вменяваш колективна вина. В крайна сметка, днес се оказа, че става въпрос за един министър. Виждаме подвеждане и нагнетяване на напрежението по един некоректен начин. Много съжалявам Елена Йончева, защото тя за два дни беше знаме на БСП. Днес тя стана човек, който използва всякакви доноси, без да са доказани, за една кампания.

По думите на Бъчварова, има една граница на допустимост, на личен морал, която не може да бъде прекрачена. Не може поне да не си потърсил този, когото обвиняваш. Това е яростна, крайна безогледна политическа кампания, каза още началникът на кабинета на Борисов.

На въпрос дали министър Банов ще бъде отстранен от длъжност, Бъчварова заяви, че още днес той е бил готов да си подаде оставката, но премиерът е преценил, че докато не се изясни дали има престъпление, ще изчака по този въпрос.

Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата

Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата

Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за по...

Относно доклад за усещането за корупция у нас, Бъчварова заяви, че става въпрос за субективно усещане, а не за обективни факти.

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера: Колкото повече политически се говори по тази тема, толкова повече хората остават с впечатление, че има корупция. Не забравяйте, че ГЕРБ предложи закон, създаде нова структура и в момента тя работи, за да се бори с корупцията. Това е политическата воля да намериш решение.

ГЕРБ остава първа политическа сила, досега не сме имали такъв феномен. 10 години са много дълъг период за политическа сила или партия. Има нещо в поведението на ГЕРБ, което кара хората още да ни вярват, каза още Бъчварова.

За предстоящите евроизбори тя заяви, че ГЕРБ е партията, която има най-големи основания да се бори за вота на избирателите, защото е показала най-силно проевропейско поведение и доказала, че може да защитава българския интерес и в Брюксел.

На въпрос дали ни очакват предсрочни избори, Бъчварова заяви, че от една година всички, които са опозиция на ГЕРБ, говорят за предсрочни избори и тя не вижда с какво основание.

Бъчварова коментира и институционалната криза в отношенията между Министерски съвет и президентството.

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера: Правя всичко възможно в работата ми да няма проблеми, които да пречат на държавата. Що се отнася до работата на президента с правителството - топката е в неговото поле, той трябва да реши.

Засега няма планове за промени в кабинета, каза в заключение Бъчварова.


Румен Радев: Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието

Румен Радев: Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието

Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Това заяви президентът Румен Радев при отчет...